Početna Magazin Godine Društvo Podrška kao zalog za seniorske dane

Podrška kao zalog za seniorske dane

U okviru 4. Dana seniora na Zvezdari, Volonterski servis Zvezdare i Psihofokus – centar za edukaciju i razvoj, organizovali su radionice – „Smisao života i razvojni zadaci u starosti“. 

Nastavljajući realizaciju 4. Dana seniora na Zvezdari, Volonterski servis Zvezdare i Psihofokus – centar za edukaciju i razvoj, organizovali su 18. septembra dve interaktivne edukacije i radionice pod nazivom „Smisao života i razvojni zadaci u starosti“.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Pozivu da učestvuju u edukaciji i radionicama odazvali su se seniori ali i stručnjaci koji se svakodnevno brinu o najstarijim sugrađanima u javnom i civilnom sektoru.

Objašnjavajući važnost celoživotnog učenja i ličnog osnaživanja, Nadica Hegeduš, psiholog i psihoterapeut Psihofokusa, naglasila je da je lični razvoj celoživotni proces i da je starost samo jedna faza ovog ciklusa. Čovek raste i napreduje dok je živ i svaka faza ima svoje zadatke koje čovek, ako ih uspešno reši – oseća zadovoljstvo i ostvarenost života koji su nam neophodni tokom celog života.

Na edukaciji je bilo reči o značaju i vrednosti usamljenosti i samoće, o mudrosti kontakta sa samim sobom, o ličnoj slobodi kao najvećem daru koji rođenjem dobija svako od nas, o odnosu prema drugima – partneru i deci – svojoj i tuđoj, prijateljima, obavezama i slobodnom vremenu, o našem odnosu prema prolaznosti, o najrazličitijim strahovima od kojih je najintenzivniji strah od smrti.

Otkrivajući veštine ličnog osnaživanja seniora ali i pojedinaca pripadnika drugih generacija, Hegeduš je naglasila da tokom celog našeg života osećaj povezanosti sa drugim ljudima, sposobnost saosećanja, samootkrivanja i prenošenje tih veština ublažuje sve strahove, samoću i usamljenost. Prisutni su pojedinačno, a zatim i zajedno, gradili stene svojih života kao zalog za seniorske dane kroz prisećanja šta i ko nas je u životu najviše ohrabrivao, sokolio i učinio jačim i boljim.

Bilo je tu lekcija koje su dobili od svojih roditelja, baka i deka, prijatelja ili sveštenika dok je neko pronašao životne lekcije u literaturi. Na kraju radionice, učesnici su napisali i pročitali pisma zahvalnosti osobama koje su ih tokom života najsnažnije podržale i osnažile. Bilo je tu odavanja priznanja na iskrenosti, aplauza i – poneka suza.

Svi učesnicu su na poklon dobili mali podsetnik ove edukacije u Volonterskom servisu.

U dogovoru sa Psihofokusom i Nadicom Hegeduš, dogovoreno je da se ova korisna radionica ponovi i posle Dana seniora. Zainteresovani mogu da se jave na broj telefona kancelarije Servisa +381 11 286 44 26.

Naredni događaj u okviru manifestacije „Dani seniora na Zvezdari 2014.” biće održan u petak 19. septembra, od 11 do 14 časova – radionice za sve generacije „Dam-daš“ i „Drvo poruka“ na platou ispred opštine Zvezdara, Bulevar kralja Aleksandra 77.