Magazin Godine Srbija

Podnošenje zahteva fondu PIO za donošenje Uverenja o povraćaju zadržanih iznosa od penzije

Podnošenje zahteva Fondu PIO za donošenje Uverenja o povraćaju zadržanih iznosa od penzije na osnovu Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija i izdavanje Potvrde o isplati penzije u periodu od 01.11.2014. godine do dana podnošenja zahteva.

Većina diskriminisanih i oštećenih penzionera po osnovu primene nemoralnog i neustavnog Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija, kojima su penzije na ovakav način smanjene, i posle tri godine nije ništa uradila da se pljačka prekine.

Po Zakonu o obligacionim odnosima od 1.11.2017. godine i nekih tumačenja, počinje da teče zastara za finansijska potraživanja po osnovu smanjenja penzije, starija od tri godine.

Na osnovu konsultacija sa nekoliko advokatskih kancelarija, pozivamo sve oštećene, da lično ili preko advokata podnesu ODMAH zahtev nadležnoj filijali fonda PIO za donošenje Uverenja o povraćaju zadržanih mesečnih iznosa penzije na osnovu Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija i izdavanje Potvrde o isplati penzije u periodu od 01.11.2014. godine do dana podnošenja zahteva.

Zahtev mogu popuniti sami i predati ga u dva primerka s tim da jedan s overenim prijemom zadrže i koriste u pokretanju sudske parnice za vraćanje otetog.

Zahtevom sprečavaju zastarevanje potraživanja i dobijaju više vremena za odluku o izboru advokata za pokretanje sudske parnice u periodu do tri godine. Svaki mesec kašnjenja verovatno znači gubitak jednog mesečnog iznosa koji je zadržan od penzije.

Deo advokata smatra da već posedujemo pravosnažna rešenja o penzionisanju, koja ne može izmeniti ni jedan zakon i da nam druga rešenja nisu ni potrebna. Osnovano ne tražimo donošenje REŠENjA da PIO ne bi time manipulisao.

Iako smo se uspavali očekujući da će se neko drugi izboriti za naša prava, moramo konačno nešto i lično uraditi. Zahteve moramo podneti masovno i tako pokazati da nismo pristali na finansijsku konsolidaciju na teret penzionera.

Probudimo se i pokažimo da ne pristajemo na manipulaciju i pljačku.

Molimo medije, sva udruženja penzionera i sve ljude dobre volje, da sa ovom informacijom upoznaju sve oštećene penzionere.

Formulari se mogu preuzeti u USPVLS na adresi Savski trg 9, treći sprat.

Zajedno do pobede pravde!

Jovan Tamburić, predsednik USPVLS

Za dodatne informacije o ovoj akciji, možete pozvati brojeve telefona: 064 0618542, 064 2354113 ili oisati na mejl:  uspvls.beograd@gmail.com

Formular možete preuzeti i ispod.
Stanite mišem na sliku. Pritisnite desni taster miša. Pojaviće vam se nekoliko opcija, jedna od njih je “Sačuvaj sliku kao” ili na eng. “Save image as”. Izaberite ovu opciju i zatim i mesto gde želite da vam računar sačuva ovaj dokument. Najlakše je da ga sačuvate na Radnoj površini tj. Desktopu.
Pošto ga sačuvate, nađite ga i odštampajte.
Ili, zamolite nekog ko se “bolje razume” da sve ovo uradi za vas.

 


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

8 Comments

Click here to post a comment
 • Pukovniče Tamburiću, pozivate se na čl. 20. Ustava, koji doslovno glasi:
  “Član 20
  Ljudska i manjinska prava zajemčena Ustavom mogu zakonom biti ograničena ako ograničenje dopušta Ustav, u svrhe radi kojih ga Ustav dopušta, u obimu neophodnom da se ustavna svrha ograničenja zadovolji u demokratskom društvu i bez zadiranja u suštinu zajemčenog prava.
  Dostignuti nivo ljudskih i manjinskih prava ne može se smanjivati.”
  Ko zna da čita i tumači zakone, njemu su sasvim jasne odredbe čl.20. za koji uzgred, stav prvi niste ni spomenuli, a koji jeste suština. Onaj koji se iole bavi pravim za njega ovde nema nikakvog spora.
  Samo niste objasnili do kraja, ili nikako, ko je taj što vam je smanjio nivo dostignutog prava. Ako uopšte razumete stav 2. koji kaže da se dostignuti nivo prava ne može smanjiti. Vi ste, kao i svi ostali penzioneri, dostigli nivo da ste ostvarili pravo na penziju. To vam pravo niko nije dirao, niti pokušao da dira, a naročito ga nije umanjio.Dakle, vaše pravo sa dostignutim nivoom na penziju je i dalje ostalo, kao vaše pravo, kao i pravo svih ostalih penzionera. Visina penzije se ne uredjuje Ustavom već Zakonom koji donosi država u skladu sa stavom 1. istog člana Ustava, koji ste namerno izbegli da spomenete. I ona na to ima pravo, pri čemu, ponavljam, ni Zakonom o privremenom smanjenju penzija, ne zadire u pravo koje ste već stekli a to pravo na penziju. Ne može vam država ukinuti penziju, a li urediti njenu visini, i to Zakonom, i te kako može i sme.
  S druge strane, ne terajte penzionere da bespotrebno traže koje kakva uverenja, koja od Fonda PiO neće dobiti. Nije ni daužan da im ih izda. Pokrenite, kao primer ostalima, vi lično tužbu protiv države da vam vrati još jednom zakinuti deo penzije (jednom vam je već vraćeno od 3.000 do 3.500 evra), pa će onda nadležni sud u parničnom postupku, odrediti veštaka, koji će na bazi podataka kod Fonda Pio, tačno utvrditi iznos, koliko vam je država “ukrala” i doneti presudu u vašu kosrit. To je jedini pravno propisani put za ostvarivanje prava na bilo kakva potraživanja, a ne koje kakve potvrde i uverenja. Naivna je inicijativa da tražite uverenje od države da prizna napismeno kako vas je “pokrala”. Da ne kažem smešna. Moj komentar vas upućuje na pravi put, i nije zlonameran, ali za one koji se razumeju u ovo problematiku i pravo. Za one druge, je onakav kako ga sami budu tumačili.
  U prošlom našem medjusobnom “nadmetanju” na ovom portalu, na istu temu, rekli ste u svom odgovoru na moj komentar, odmah na početku “ne mogu da vam kažem da ste gospodin, kad to niste”. Slatko ste me nasmejali i niste me nimalo uvredili. Jer, nismo mi nijedan “gospodin”. To je zapadna terminologija, do kog još mi nismo stigli. Svi mi smo još uvek na ono staro naše “ej,bre”. I ako ja u početku svog komentara, nisam ni taj izraz upotrebio a ni ovaj “moderni” zapadni.
  Svako dobro vam želim pukovniče, a naročito više uspeha u radu, jedva osnovanog Sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije.
  Očekujem vaš komentar, kao i mnogih drugih, kojima je samo lični interes važan, sa svojim “argumentima” protiv onog što sam napisao.
  I naravno, reći će te “evo ga opet ovaj”.

  • ” Ej bre ” ili gospodin je lično Vaše pravo kako se osećate, šta ste i kako ćete se zvati pa nemojte u to mešati i druge. A kome su važni lični interesi ili neki drugi interesi Vas se ne tiče.

  • Grešite obojica!
   Ustav R. Srbije treba čitati u celini. Član 19. Svrha ustavnih jemstava obuhvata i spomenuti čl. 20. i ostale, pa je logično krenuti od njega. Član 21. Zabrana diskriminacije, u trećem stavu navodi i zabranu diskriminacije na osnovu imovinskog stanja, a to je upravo ovde slučaj.
   Lično nemam mogućnosti (od penzije fin. pokrivam nas troje) da se upustim u parnični postupak, a on jedini može naterati PIO fond i državu da vrati oteto (ovo potvrđeno prethodnim postupkom oko uskađivanja vojnih penzija). Podnošenje zahteva i pokretanje upravnog postupka ne obavezuje Pio fond, nažalost. To smo već doživeli.
   Verujem da ćemo doći do pravde i povraćaja otetog, ko doživi!

  • Ne znam kako da Vas oslovim ,osim kao postovani kolega, jer pretpostavljam da je vase zanimanje vezano za pravo .Tako Vam je sigurno poznata medjusobna snaga akata i odnos u njihovoj primeni, pa i to da je Ustav najvisi akt sa kojim u saglasnosti moraju da budu svi zakoni, pa i onaj koji navodite ,kojim drzava”itekako moze i sme smanjiti penziju”.
   “Kolega o cemu Vi to pricate? Ostvimo po strani tumacenje ustavnih odredbi. Znate li Vi uopste kako se utvrdjuje penzija i koja je to vrsta prava?
   A sto se licnih interesa tice, pa kome je vise vazan osim onima na vlasti koje donose ovakve besramne,pljackaroske zakone

  • Упорни господине Карађоглу поздрав. Због других посетилаца сајта обавештавам да моји коментари на све ваше текстове нисам могао доставити, вероватно због неког вируса који омета комуникацију на Пензину. Био сам уверен да је то због одлуке администратора али сада имам доказ да је то резултат хаковања. Овога пута сте коректни па ћу вас тако и ословљавати. Ја сам пензионер и као такав немам права да се представљам односно да ме представљате као пуковника. И да ме представљате као пуковника у пензији то опет не би било довољно јер нас има у разним издањима. Али о томе други пут. Тема је опште пензионерска и нема основа да је посматрамо као проблем само групе војних пензионера. Како нисам правник не сматрам себе компетентним да дајем правничке одговоре али ћу на основу ставова еминентних правника одговорити на ваша питања. Нисте потпуно схватили сврху достављања захтева пензионера фонду ПИО. По Закону о управном поступку ПИО је дужан да на захтев странке изда тражена уверења. Пензионери ће тек траженим документима стећи увид у обим неуставног поступања па ће им то „помоћи“ да се одлуче на судски поступак. До сада су их РТС, ПИНК, Хепи, Информер, Ало и остали медији који прећуткују и стварност Србије , ометали да верују својим стомацима, новчаницима, џеповима и очима. Позвали смо се на одредбе Устава РС за које сматрамо да штите наша права. Тачно је да у чл.20 став 1. права могу бити ограничена али други чланови Устава такођер прописују на који начин. Ево например чл. 58. став 1 и 2, гласе „Јемчи се мирно уживање својине и других имовинских права стечених на основу закона“.
   „Право својине може бити одузето или ограничено само у јавном интересу утврђеном на основу закона, уз накнаду која не може бити нижа од тржишне.“, што значи да је Законом о ПИО, који је системски, и којим се једино може регулисати питање пензија, могла да се привремено смањи пензија али уз регулисање начина враћања задржаног-неисплаћеног дела пензије. Уместо тога, они које браните су донели Закон који није системски, којим су ограничили кориштење нечије имовине без регулисања како ће та имовина да буде враћена. Мислим да ваше разумевање „ нивоа достигнутог права“ слично разумевању једног министра, чије министарство је и предложило закон о смањењу пензија. За мене је достигнути ниво права висина моје пензије. И свако смањивање или обезвређивање пензије је угрожавање достигнутог нивоа права што је регулисано и међународним конвецијама чији је потписник држава Србије. Све наведено потврђује и чл.70. став 1 и 2 „ Пензијско осигурање уређује се законом и Република Србија стара се о економској сигурности пензионера.“ Свака власт је дужна да води такве политике којима ће обезбедити достигнути ниво права својих грађана. Када то није у стању тада се нека права смањују и ограничавају али опет без дискриминације грађана. На основу чега се узима имовина само једној категорији грађана а другима не. Ако је држава у кризи за њу би требало да одвоје део имовине сви грађани власници неке имовине. Очигледно је да они који управљају државом без претходног радног стажа не знају како се стиче пензија. Зашто се врши дискриминација пензионера тако што се једнима одузима другима не и тако што се узимају раличите суме. Зашто се манипулише пензионерима којима пензије нису смањиване али који су такође оштећени неусклађивањем пензија са порастом цена. Властодршци нису ни доказали да је држава пред банкротом јер до њега није дошло иако нису спроведене све мере које се годинама најављују тако да је једина реформа актуелене власти смањење пензија, рушење фонда ПИО и претварање пензије у социјалну категорију. Зашто је власт манипулисала временским роком примене закона тако да се он примњује и после рока примене са којим је закон ушао у скупштинску процедуру? Тема је слојевита и много је аспеката којима се може доказати неодговорност и бахатост оних који су закон предложили и усвојили и који се цинично захваљују пензионерима на финансијској консолидацији државе када се новац из буџета криминално разбацује на све стране. Овога пута сам коментарисао само постављена питања. Због тога сви оштећени пензионера морају покренути судску парницу за враћање задржаног дела пензије јер је правни систем такав да ПИО враћа само на основу пресуде суда. Све ово због тога што рачунају да ће део нас отићи у вечна ловишта и да наследници неће добити ништа ако није покренута судска парница.

  • Господине нисте објаснили због чега ме изједначисте са Карађоглуом!

 • Ej, bre.Nebih se mešao u Pravne kvalifikacije, ali onako običnim stavom.Protok vremena umanjenje penzija za neke je mnogo, a za neke simbolično.Dakle, ovo je prva zamerka.Sledeće, dodeljenih pet hiljada i najava uvećanja penzija od pet posto je prašina u oči svim penzionerima.Zapravo, već od umanjenih penzija-oduzetih, na kašikicu vraćaju trunke, te se osećam nesposobnim.,maloumnim da pristanem bukvalno na mešetaranje.
  Incijativu pokretanja Zahteva PIO za povraćaj oduzete penzije pozdravljam, a pravnicima, Sudovima i advokatima prepuštam tumačenja naših prava, i znam ako svi podnesemo Zahtev da institucije moraju da reaguju.

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija