Počinje podela vaučera – Svi stariji od 65 mogu da konkurišu

Počinje podela vaučera za subvencionisani odmor u Srbiji 2023. godine. Novina je da će i svi građani stariji od 65 godina, dakle i oni koji ne primaju penziju, moći da konkurišu.

Slika: Planina Jelica na osnovu fotografije drita68

Građani koji su zainteresovani za subvencionisani odmor u Srbiji moći će da se prijave za korišćenje vaučera od srede, 4. januara. Ministarstvo turizma i omladine je saopšteno još ranije da će vaučeri biti maksimalne vrednosti od 5.000 dinara. Iz Udružena hotelijera i restoratera Srbije – HORES, predložili su da se u 2023. smanji iznos vaučera a da se podigne limit porodičnih primanja, kako bi se proširio krug korisnika.

Na raspologanju je, za sada, 100.000 vaučera. Prošle godine vaučer vredan 15.000 dinara dobilo 200.000 građana.

Vaučeri se mogu koristiti u trajanju od najmanje pet noćenja izvan grada, opštine, odnosno mesta prebivališta.

Kako su mediji ranije preneli, vaučeri mogu da se iskoriste najkasnije do 20. novembra 2023. godine. Tada je rečeno da su uslovi za dobijanje nepromenjeni u odnosu na prethodne godine.

Kao i prethodnih godina, pravo na vaučere imaju penzioneri, nezaposleni, korisnici prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica, zaposleni sa primanjima koja ne prelaze 70.000 dinara mesečno, vojni invalidi, nosioci poljoprivrednog gazdinstva i studenti. Međutim, kako piše Politika, prvi put za  stariji od 65 godina koji nemaju penziju.

Prijavljivanje za vaučere će se, kao i ranijih godina, obavljati na šalterima Pošte Srbije.