Početna Magazin Godine Po zakonu uz penziju ide i dug PIO fondu

Po zakonu uz penziju ide i dug PIO fondu

PIO fond Srbije je u 2012. godini doneo 191.747 rešenja za penziju, a u večini slučajeva dodeljeni iznos nije bio tačan, pišu Večernje Novosti.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Čak 99 odsto rešenja ima privremeni karakter a obračun u većini slučajeva veći od realnog pa će PIO u budućnosti tražiti povraćaj novca. Međutim, kako „privremeni“ obračun može da traje i godinama, dugovi dostignu od 20.000 do 200.000 dinara po korisniku.
– Penzionerima koji dobiju konačno rešenje kojim se utvrdi tačan iznos penzije, kao i eventualna preplata, se nudi mogućnost da dug otplaćuju u ratama. Ukoliko ne postignemo dogovor, to se rešava sudskim putem – kaže Vladimir Stanković, načelnik Sektora za ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja u Fondu PIO.
Šanse da bivši radnici odmah dobiju tačan iznos penzije ravne su nuli jer im to ne dozvoljava zakon. Naime, od 2006. godine za obračun penzije uzima se u obzir i prosečna republička zarada, koja se zna tek u martu tekuće godine za prethodnu, a često se događa i da penzioneri naknadno dostave dodatne dokaze o stažu.