Foto albumi Zemlje bivše Jugoslavije

Plitvička jezera, Hrvatska

Po predanju, Plitvička jezera nastala su nakon velike suše. Posle dugih molitvi, pred napaćenim narodom pojavila se Crna kraljica donoseći kišu koja je stvorila jezera.

Plitvička jezera se nalaze u Lici, u Hrvatskoj. Čine ih šesnaest jezera koja su podeljena na Gornja i Donja jezera. Ova jezera specifičnih su boja – od tirkizne do smaragdne.

Obiluju raznovrsnom florom i faunom, a simbol Plitvica je medved. Već davne 1949. godine proglašene su za nacionalni park SFR Jugoslavije, a od 1979. godine su na listi Uneskovog svetskog nasleđa.

Naseljena su još u doba praistorije, a pronađeni su ostaci utvrđenja ilirskog plemena Japodi.

Postoji legenda da su Plitvička jezera nastala nakon velike suše. Posle dugih molitvi, pred napaćenim narodom pojavila se Crna kraljica donoseći kišu. Kiša je tako dugo padala da su nastala današnja jezera.

Danas su Plitvička jezera dragulj hrvatskog turizma, a uprava Parka poklanja veliku pažnju i naučnim istraživanjima.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija