Foto albumi Severna Amerika

Detroit, grad koji je bankrotirao

Bankrot koji je proglasio Detroit u julu 2013. godine predstavlja neminovnu posledicu višedecenijskog propadanja ovog američkog grada.

Detroit je bio ponos američke ekonomije 1950. godine. Nazivali su ga Grad motora (Motor City) jer je većina od njegovih 1,8 miliona stanovnika radila u automobilskoj industriji koja je u to vreme cvetala.

Međutim, već 50-tih počinje pad standarda i iseljavanje stanovništva. Grad počinje da se rasipa po predgrađima koja vremenom dobijaju i sopstvene, lokalne uprave. Gradnja autoputeva 60-tih godina omogućava lakše putovanje do domova koji su sve češće u predgrađu, ali i uništava čitave delove grada zajedno sa mnogim objektima od društvenog i kulturnog značaja. Autoputevi seku i odvajaju četvrti jedne od drugih. Sa druge strane, pregrađa se polako okreću sebi, a automobilska industrija pogoršava radne uslove i smanjuje plate, istovremeno se iseljavajući.

Godine 1967. izbili su nemiri koji su trajali pet dana. Poginulo je četrdest troje ljudi, a šteta je procenjena na 40 – 80 miliona dolara. Grad 70-tih i 80-tih godina postaje poznat po visokoj stopi kriminala i bandama.

Procenjuje se da je oko 1,5 miliona ljudi napustilo grad od 1950. godine, a danas je više od 100.000 stanova prazno. Grad napuštaju upravo oni koji plaćaju veći porez. Ostaju oni koji nemaju kud, a na svakog zaposlenog dolazi po skoro dva penzionera.

Vlasnici automobilske industrije koji su rešili da zarade više nauštrb svojih radnika, razaranje crnačke kulture grada i uništavanje njihove ekonomske moći, procrnačka politika grada nakon nemira i materijalno iscrpljivanje belačke populacije, neprepoznavanje i nerešavanje problema od strane američke države Mičigen i Bele kuće…

Mnogo je mogućih razloga, jedna je posledica: najveći američki grad koji je ikad proglasio bankrot zbog duga koji se procenjuje na 17 do 20 milijarde dolara.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija