Početna Magazin Godine 5 dobrih vesti koje smo propustili u 2014

5 dobrih vesti koje smo propustili u 2014

5 dobrih vesti koje smo propustili u 2014

Osnivač i vlasnik Majkrosofta, Bil Gejt, poslednjih godina aktivan je na različitim pitanjima koja se tiču zdravlja i dobrobiti čovečanstva. U svojoj listi dobrih vesti za 2014. godinu on podseća na neke malo poznate uspehe, pre svega u razvoju zdravlja čovečanstva, o kojima mediji retko pišu…

Srećan 5. rođendan!

Najmanje 42 godine unazad, stopa smrtnosti dece je u neprekidnom opadanju, ma koliko ono sporo bilo. Procenjuje se da je samo od 2001. godine različitim aktivnostima spašeno oko 13,6 miliona dece u svetu, tj. oko milion godišnje.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

U 2014. godini bilo je više petih rođendana nego ikad (dijagram na vrhu strane)!

Veliki napredak u borbi protiv side

Godinama je broj osoba koje su lečene od side bio manji nego broj novih inficiranih virusom HIV-a. Od 2013. po prvi put došlo je do promene: broj tretmana veći je od broja infekcija.

Ovakav trend posledica je duge borbe za zaustavljanje ove opake bolesti, a tretman većeg broja ljudi dalje smanjuje rizike od prenošenja infekcije.

bil gejts HIV AIDS sida statistike tretman

Vakcine protiv rotavirusa brojnije nego ikad

Rotavirus je 1990-ih ubijao stotine hiljada dece svake godine. Pa ipak, s obzirom da ne donosi smrtni ishod ukoliko se leči, kao što je to slučaj u bogatijim zemljama, tako i vesti o ovom malo poznatoj bolesti nisu bile atraktivne medijima.

Rotavirus je bio jedan od prvih ciljeva Gejtsove borbe. Ove, 2014. godine u Indiji, gde rotavirus ubija skoro 80.000 dece godišnje, vlada je obezbedila besplatno vakcinisanje siromašne decem, a razvija se i jeftinija vakcina koja bi bila još dostupnija.

Tuberkuloza – lečenje nikad lakše

Prosečan tretman tuberkuloze zahtevao je čak 14.000 pilula po osobi. Danas, novi kombinovani tretman iziskuje samo 360 pilula, ili čak manje.

Uspešnost novog tretmana naučnici su potvrdili u 2014. godini. Ukoliko se iskoristi pun potencijal otkrića, ono bi moglo da uštedi milijarde dolara siromašnim zemljama.

bil gejts tuberkuloza lecenje TBC

Nigerija – borba protiv polia i ebole

U 2014. godini Nigerija je bila u fokusu medija zbog epidemije ebole i terorizma grupe Boko Haram. Međutim, gledano iz ugla opšteg zdravlja to je bila uspešna godina za ovu afričku zemlju.

Ove godine u Nigeriji je zabeleženo svega šest slučajeva polio virusa, za razliku od 53 prethodne godine.

bil gejts polio virus nigerija ebola statistike

Izvor: Gates Notes