Magazin Godine Srbija

Plata za vreme odmora manja za 38,4 odsto?

Ako se usvoji predlog Zakona o radu, radnicima će biti ukinuti plaćeni godišnji odmor za 38,4 odsto, odnosno za 21,2 odsto u slučaju izostanka zbog povrede na radu.

Najviše bi trpeli radnici na bolovanju kojima bi plata bila umanjivana čak za 42,4 odsto, pišu Novosti.

Snežana Kecojević Miljević, psihijatar u Kliničko-bolničkom centru „Dr Dragiša Mišović“, kaže da se ovako ne može postići cilj predlagača da se lakše dobija posao:

– Novi „nameti“ na zaposlene, koji su već pod velikim pritiskom i u strahu od gubitka posla, delovaće potpuno pogubno. Ne samo psihički, nego i u fizičkom smislu. Ljudi će biti nezadovoljni. Imaće sve manje mogućnosti da amortizuju svakodnevni stres, a i izbegavaće da idu na godišnji odmor.

– Neamortizovan stres deluje po principu „tiha voda breg roni“ i dovodi do poremećaja funkcije pojedinih organa, čime se stvara podloga za razne bolesti. Imaćemo sve nezadovoljnije zaposlene. Dolaziće bolesni na posao. Globalno znači i pad efikasnosti, pa bi predviđena poboljšanja mogla da se vrate kao bumerang, i to sa kamatom.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija