Početna Magazin Godine PIO fond za pogrebne troškove isplatio razliku od oko 700 miliona

PIO fond za pogrebne troškove isplatio razliku od oko 700 miliona

PIO fond za pogrebne troškove isplatio razliku od oko 700 miliona

Penzioni Fond do sada isplatio naknadu za 37.836 preminulih poljoprivrednika. Pravo na novac ima 66.338 naslednika, a prosečan dug je 17.776 dinara.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Iz kase Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje do sada je isplaćeno gotovo 700 miliona dinara na ime razlike naknade pogrebnih troškova za 37.836 naslednika poljoprivrednih penzionera u Srbiji, pišu Novosti.

Ovim poljoprivrednim penzionerima punih pet godina isplaćivan je iznos manji od onoga koji im po zakonu pripada, pošto je PIO obračunavao jednu i po prosečnu poljoprivrednu penziju, umesto republički prosek.

Prema podacima Fonda, pravo na dodatni novac ima 66.338 naslednika, a prosečan dug je 17.776 dinara, što znači da će za te svrhe biti izdvojeno oko 1,2 milijarde dinara.

„Fond nema evidenciju da li tužbu podnose oni koji su naplatili pogrebne troškove ili naslednici, budući da pravo na ovu novčanu naknadu ostvaruje osoba koja je realno snosila troškove sahrane za preminulog poljoprivrednog penzionera i to dokumentuje originalnim računom, a to ne mora da bude isključivo član porodice“, kaže Jelica Timotijević, direktor sektora za odnose sa javnošću u PIO.

Pravo na razliku imaju svi oni koji su u periodu od 1. januara 2008. do 30. septembra 2013. godine naplatili novčane naknade za pogrebne troškove po osnovu smrti poljoprivrednih penzionera.

Zahtev za isplatu je potrebno podneti filijali, službi filijale, odnosno organizacionoj jedinici Fonda koja je radila obračun. Obrazac zahteva građani mogu naći u svim organizacionim jedinicama, na sajtu Fonda PIO www.pio.rs.

Direktni linkovi ka PDF obrascima:

„Kada je reč o dinimici isplate, razlika naknade pogrebnih troškova isplaćuje se u celosti, kada stranka podnese zahtev za isplatu nominalnog iznosa razlike, a po dinamici redovne isplate penzija“,  kaže Timotijević.

„Isplata po osnovu vansudskog poravnanja, što podrazumeva nominalni iznos duga uvećan za referentnu kamatnu stopu, ide na četiri jednake mesečne rate na osnovu zaključenog ugovora.“