Početna Magazin Godine PIO fond presudama dobio nazad dve banje

PIO fond presudama dobio nazad dve banje

Dvema presudama u Nišu i Kragujevcu, nakon šest godina suđenja, utvrđeno je pravo svojine Fonda PIO nad Kuršumilijskom banjom i delom Novopazarske banje, u čiju izgradnju je uloženo najmanje 40 miliona evra, ali još 30 sporova je i dalje u toku, pišu Večernje novosti.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Ovim je sprečena privatizacija klimatskih lečilišta širom Republike, što u Upravnom odboru Fonda PIO vide kao mogućnost da se Penzijski fond u bližoj budućnosti oživi jer će dobiti šansu da sam zarađuje novac.
 – Osnovni sudovi su doneli odluke kada je u pitanju deo Banje Junaković kod Apatina, kao i nepokretnosti Gamzigradske banje kod Zaječara, ali se još čeka konačna odluka Apelacionog suda. U te dve banje je Fond PIO ukupno uložio oko 30 miliona evra – kaže Valerijan Kadijević, savetnik direktora Fonda PIO.
Ovi sporovi su svojevrsni pravni presedan jer je u Srbiji po prvi put državna institucija tužila državu. Preduge procese i ponavljanje sporova pravni tim Fonda PIO ocenio je kao ”sabotažu” pošto država Srbija nije pokazala jasan interes da zaštiti svoja prirodna bogatstva.