Magazin Godine Srbija

PIO fond presudama dobio nazad dve banje

Dvema presudama u Nišu i Kragujevcu, nakon šest godina suđenja, utvrđeno je pravo svojine Fonda PIO nad Kuršumilijskom banjom i delom Novopazarske banje, u čiju izgradnju je uloženo najmanje 40 miliona evra, ali još 30 sporova je i dalje u toku, pišu Večernje novosti.

Ovim je sprečena privatizacija klimatskih lečilišta širom Republike, što u Upravnom odboru Fonda PIO vide kao mogućnost da se Penzijski fond u bližoj budućnosti oživi jer će dobiti šansu da sam zarađuje novac.
 – Osnovni sudovi su doneli odluke kada je u pitanju deo Banje Junaković kod Apatina, kao i nepokretnosti Gamzigradske banje kod Zaječara, ali se još čeka konačna odluka Apelacionog suda. U te dve banje je Fond PIO ukupno uložio oko 30 miliona evra – kaže Valerijan Kadijević, savetnik direktora Fonda PIO.
Ovi sporovi su svojevrsni pravni presedan jer je u Srbiji po prvi put državna institucija tužila državu. Preduge procese i ponavljanje sporova pravni tim Fonda PIO ocenio je kao ”sabotažu” pošto država Srbija nije pokazala jasan interes da zaštiti svoja prirodna bogatstva.

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija