Početna Magazin Godine Čekanje 20 meseci na operaciju katarakte

Čekanje 20 meseci na operaciju katarakte

Srbija godišnje može da obavi 24.000 intervencija katarakte. U Kliničkom centru Srbije godišnje se obavi oko 5.000 operacija.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Ukoliko Ministarstvo zdravlja i Republički fond za zdravstveno osiguranje usvoje plan stručnjaka iz oblasti oftalmologije, liste čekanja za operacije katarakte će biti ukinute, a pacijenti koji u proseku čekaju godinu i po dana na ovu vrstu intervencije napokon će rešiti problem mrene na očima, piše Politika. 
Najviše problema lekari imaju zbog nedostatka sočiva i potrošnog materijala za operacije, ali se dešava da pojedincima odgovara haos u ovoj oblasti kako bi se pacijenti preusmerili u privatnu praksu, gde za operaciju treba izdvojiti minimum hiljadu evra.
Srbija godišnje može da obavi 24.000 intervencija katarakte. U Kliničkom centru Srbije godišnje se obavi oko 5.000 operacija. U manjim bolnicama se dešava da direktori kažu da nema para i da je novac potrebno usmeriti za nešto što je hitnije. Osim VMA, svi rade manje od svojih mogućnosti. 
 
Sočiva bi na tenderu mogla da se dobiju za 150 evra po operaciji i za 24.000 intervencija bilo bi potrebno da država izdvoji 3.600.000 evra. Da bi se poboljšala situacija u ovoj oblasti potrebno je za dve godine izdvojiti oko 10.000 evra za servisiranje aparata i potrošni materijal.