Magazin Godine Svet Zdravlje

24 miliona ljudi u svetu pati od Alchajmerove bolesti

Svakih sedam sekundi u svetu se dijagnostifikuje neurodegenerativno oboljenje Alchajmerova bolest, što je oko 4,6 miliona novih slučajeva ovog oboljenja godišnje.

Samo u Evropi, od Alchajmera i drugih oblika demencije, boluje oko sedam miliona ljudi, od čega svaka druga osoba starija od 85 godina, što podrazumeva prateću armiju od 20 miliona negovatelja. Radi se o ogromnom zdravstvenom problemu, ali i ekonomskom i istraživačkom izazovu sa kojim se Evropa suočava, prenosi Tanjug.
Akcija procene saradnje u vezi sa Alchajmerom – ALCOVE (Alzheimer Cooperative Valuation in Europe), pokrenuta je 2011. godine, i rezultat je objava preporuka za očuvanje kvaliteta života, samostalnosti i prava obolelih i njihovih negovatelja.
Istovremeno, novoformirana evropska grupa AgedBrainSYSBIO (Aged Brain – ostareli mozak), sastavljena od 14 univerzitetskih laboratorija i naučnika koji rade za mala i srednja preduzeća, priprema projekat koji bi obuhvatio biološka i genetska znanja kako bi se bolje ispitalo starenje ljudskog mozga i bolesti vezanih za proces starenja.

 


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija