Magazin Godine Srbija

Peticija za ukidanje Zakona o smanjenju penzija

Hoće li biti penzija u 21. veku? Ne gatajte o budućnosti - čitajte Penzin!

Realna vrednost penzija je umanjena a najveći broj penzionera doveden na ivicu egzistencije, kažu iz Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije (USPVLS), i zato pokreću peticiju namenjenu svim penzionerima sa konačnim ciljem pokretanja narodne inicijative.

Na internetu je pokrenuta inicijativa sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije, koja želi da pokrene narodnu inicijativu da se poništi Zakon o privremenom uređivanju načina isplate penzija kojim se, kako tvrde inicijatori, nanosi šteta i vrši diskriminacija preko 740.000 penzionera.

– Oni su radeći, uplatom doprinosa stekli pravo na penziju za koju je garant država. Donošenjem izmena Zakona o PIO, obustavljeno je redovno usklađivanje penzija svim penzionerima u skladu sa članom 80. Zakona, odnosno sa kretanjem potrošačkih cena na teritoriji Srbije i rastom BDP. Ovim su oštećeni svi penzioneri jer je prekinuta redovna revalorizacija vrednosti penzija iako je u međuvremenu došlo do znatnog povećanja potrošačkih cena i posebno komunalnih usluga, struje i poreza na imovinu – piše u obrazloženju peticije.

Realna vrednost penzija je umanjena a najveći broj penzionera doveden na ivicu egzistencije, tvrde oni.

– Zakonom o privremenom uređivanju načina isplate penzija nije predviđeno vraćanje zadržanog dela penzije a vremenski rok primene Zakona nije određen. Obustava redovnog usklađivanja penzija takođe nije vremenski Zakonom određena. Donošenjem i primenom zakona kojima se penzije smanjuju srušen je ustavni poredak i penzioni sistem Srbije, odnosno izvesnost penzije za koju zaposleni sada uplaćuju doprinose – stoji na sajtu “peticije 24”.

Ovo se neće zaustaviti na internetu, već se na istom sajtu ostavljaju i brojevi telefona kako bi potpisnici potpisali i narodnu inicijativu.

Peticiju možete potisati na ovom linku – Poništenje zakona o smanjenju penzija.

Pogledajte i preko 100 komentara na peticiju na linku ovde.

izvor: Ekspres


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

6 Comments

Click here to post a comment
 • Pa koji komentar nek nam vrati penzije koje oni bahati trose a mi stedimo stamota kakva je ovo drzava nema ni d od drzave lopovi lopovi

 • Da li ćemo ikad saznati koliko je uzeto od penzionera i gde su te pare potrošene?
  Mislim da na tome treba insistirati. Insistirati i na povratu otetog od penzionera!

 • Nisu penzije steceno pravo, to je stednja svakog radnika u trajanju od 40 godina. Od silnih penzionerskih para dosta je izgradjeno a sada xrzava i to hoce da otme, cuti PIO, cute penzioneri…
  Dok neisplatismo svoje firme, nedan je od razloga sto su plate bile male, a vlastodrsci ih kao i penzije poklonise a nedadose radnicima da nastave da upravljaju. Prvo su doveli partiske lidera da upropaste firme a onda ih pokupovali ne da bi firme radile vec oprali pljav novac.

 • Slazem se u potpunosti sa pokrenutom akcijom, jer je zakon na osnovu kojeg nam je smanjena penzija protivustavan!

 • Slažem se s pokrenutom akcijom jer su penzije sramno niske. Ceo život sam ulagala u svoju stručnost, postizala zapažene rezultate i uvek sve davala najbolje od sebe, da bi svima oko mene pa i meni bilo što bolje, a sada živim bedno?

  Zašto?!

  STOP PONIŽAVANJU PENZIONERA!

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija