Početna Magazin Godine Peticija za ukidanje Zakona o smanjenju penzija

Peticija za ukidanje Zakona o smanjenju penzija

Peticija za ukidanje Zakona o smanjenju penzija

Realna vrednost penzija je umanjena a najveći broj penzionera doveden na ivicu egzistencije, kažu iz Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije (USPVLS), i zato pokreću peticiju namenjenu svim penzionerima sa konačnim ciljem pokretanja narodne inicijative.

Na internetu je pokrenuta inicijativa sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije, koja želi da pokrene narodnu inicijativu da se poništi Zakon o privremenom uređivanju načina isplate penzija kojim se, kako tvrde inicijatori, nanosi šteta i vrši diskriminacija preko 740.000 penzionera.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

– Oni su radeći, uplatom doprinosa stekli pravo na penziju za koju je garant država. Donošenjem izmena Zakona o PIO, obustavljeno je redovno usklađivanje penzija svim penzionerima u skladu sa članom 80. Zakona, odnosno sa kretanjem potrošačkih cena na teritoriji Srbije i rastom BDP. Ovim su oštećeni svi penzioneri jer je prekinuta redovna revalorizacija vrednosti penzija iako je u međuvremenu došlo do znatnog povećanja potrošačkih cena i posebno komunalnih usluga, struje i poreza na imovinu – piše u obrazloženju peticije.

Realna vrednost penzija je umanjena a najveći broj penzionera doveden na ivicu egzistencije, tvrde oni.

– Zakonom o privremenom uređivanju načina isplate penzija nije predviđeno vraćanje zadržanog dela penzije a vremenski rok primene Zakona nije određen. Obustava redovnog usklađivanja penzija takođe nije vremenski Zakonom određena. Donošenjem i primenom zakona kojima se penzije smanjuju srušen je ustavni poredak i penzioni sistem Srbije, odnosno izvesnost penzije za koju zaposleni sada uplaćuju doprinose – stoji na sajtu „peticije 24“.

Ovo se neće zaustaviti na internetu, već se na istom sajtu ostavljaju i brojevi telefona kako bi potpisnici potpisali i narodnu inicijativu.

Peticiju možete potisati na ovom linku – Poništenje zakona o smanjenju penzija.

Pogledajte i preko 100 komentara na peticiju na linku ovde.

izvor: Ekspres