Početna Magazin Godine Pet pokazatelja nevolja u braku (2)

Pet pokazatelja nevolja u braku (2)

Postoje određeni pokazatelji da je veza između dvoje ljudi u krizi ili da ka tome ide. Treba prepoznati te pokazatelje i raditi na vezi zajedno sa partnerom

Strah od rasprave

Tara Parker se priseća da, kada se venčala, bila je veoma srećna jer se ona i njen suprug skoro nikada nisu svađali. Međutim, istraživanja pokazuju da je pogrešno suditi o vezi na osnovu toga koliko se neko raspravlja, naročito na početku veze.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Istraživači sa Univerziteta Vašington proučavali su novovenčane parove i došli do saznanja da su oni koji su se retko raspravljali bili srećniji u vezi od onih koji su se često svađali, što ne iznenađuje. Ali tri godine kasnije, rezultati su se obrnuli.

Parovi koji su rano počeli da se prepiru radili su na svojim problemima i uglavnom bili u stabilnom braku. Parovi koji su izbegavali konflikt u ranim fazama veze, u većem procentu su bili u problematičnom braku ili razvedeni.

Naravno, svađe koje uključuju nasilje ili vređanje, nikada nisu prihvatljive. Ali većina bračnih svađa predstavlja mogućnost da se konflikti reše i stvari poprave. „Treba da naučimo da tolerišemo konflikte u svojim vezama“, kaže Kerolin Kouan, dugogodišnji istraživač braka i porodice sa Berklija, Univerziteta Kalifornije.