Početna Magazin Godine Ekonomija Peruanka u 116. godini dobila prvu penziju

Peruanka u 116. godini dobila prvu penziju

Peruanska vlada nastoji da svakoj staroj i siromašnoj osobi u zemlji obezbedi minimalna primanja. Tako je i Filomena Taipe Mendosa u 116. godini prvi put dobila penziju. 

Od početka XXI veka, peruanska vlada nastoji da svakom stanovniku obezbedi osnovnu zdravstvenu negu i sigurnost dohotka tokom čitavog života.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Svi Peruanci, Zakonom o sveopštem zdravstvenom osiguranju, dobili su pravo na zdravstvenu zaštitu od rođenja pa sve do smrti. Sada, peruanska vlada nastoji i da svakoj staroj i siromašnoj osobi u zemlji obezbedi minimalna primanja.

Tako je i Filomena Taipe Mendosa, prvi put dobila penziju. Filomena ima 116 godina.

Ova starica je rođena 20. decembra 1897. godine u zabačenom selu u Andima, u provinciji Huankavelika. Tu je provela ceo svoj dugi i, prema njenom kazivanju, težak život. Rano je ostala bez muža i sama je odgajila devetoro dece.

Visprena je i zdrava. Kada joj je službenik doneo penziju od 250 sola (oko 47 evra), ona mu je rekla: „Nisam ti ja iz prošlog veka, moj sine, već iz onog pre njega.“

Svoj dug vek objašnjava zdravom ishranom. Retko kad je jela nešto što ne dolazi iz njene bašte, a nikada nije okusila ništa iz konzerve, niti pila gazirana pića.
Jedino što nema, a što bi volela da ima, sad kada ima penziju, jesu zubi.