Ekonomija Magazin Godine Svet

Penzioni sistem Britanije (5): Državne penzije u glasačkoj kutiji

Analiza prve zvanične procene penzionog sistema Velike Britanije (2012) od strane državnog Biroa za statistiku (ONS), postavila je i neka dodatna zanimljiva pitanja…

Ako novca u sistemu nema dovoljno, ko će pre biti “na udaru”: svi oni koji primaju državne starosne penzije, ili bivši državni službenici (s obzirom da je privatni sektor “pokriven” iz privatnih penzija i tekućih finansija)?

ONS je u predstavljanju situacije čak i pojasnio da državne starosne penzije nisu ugovorna obaveza, te da neke buduće vlade mogu da donesu i neke druge odluke. Kao dokaz za ovo pomenuto je smanjenje ovih penzija koje se desilo poslednjih godina.

Naravno, političari su ovde ipak donekle “vezanih ruku” jer svaka slična odluka povlači za sobom i reakciju glasača, naročito starijih (redovnijih) glasača.
Tako je vlada imala mogućnost da pravi drastične rezove sa državnim starosnim penzijama, ali je morala misliti i na svake naredne izbore.

 


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija