Ekonomija Magazin Godine Svet

Penzioni sistem Britanije (3): Penzije niže od evropskog proseka

Od državnih budućih obaveza za penzije u Velikoj Britaniji, najveći je problem 3,8 biliona funti koji će ići za državne penzije, većinom u okviru Osnovnih državnih (starosnih) penzija (Basic State Pension – BSP).

Ove penzije se mahom zasnivaju na direktnom finansiranju a praktično imaju obim od 263 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP) cele Britanije. Ovaj odnos je čak nešto niži od evropskog proseka koji iznosi 278 odsto.

Međutim, ono što je dodatni problem u Britaniji, jesu već danas relativno niske penzije u odnosu na druge evropske zemlje, pa svaki eventualni pokušaj sređivanja finansiranja penzionog sistema ima manje prostora za manevar u budućnosti (Britanija već duži niz godina ima problem sa energetskim siromaštvom svojih građana).

Sve ovo zajedno predstavlja veliki teret koji se prebacuje na naredne generacije Britanaca, ne samo “na decu”, već i “na unuke”.

 

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija