Ekonomija Magazin Godine Svet

Penzioni sistem Britanije (1): Ukupne obaveze – 7,1 bilion funti

Prvi izveštaj Biroa za nacionalnu statistiku Velike Britanije pokazao je neverovatne razmere obaveza koje Velika Britanija ima da isplati svojim budućim penzionerima.

Ukupno, pred Britanijom je 2012. godine, kada je izveštaj izdat, bila isplata penzija u visini od 7,1 bilion funti, za ljude koji su već u penziji, i za one koji danas rade.

Ovo je skoro pet puta više od priliva cele britanske ekonomije, i uključuje i “dugovanja” za privatne penzije, koje su manje zabrinjavajuće jer imaju relativno stabilne budžete. Na privatne penzije u velikim fondovima odlazi 1,7 biliona, što je nešto preko četvrtine ukupnih sredstava potrebnih za isplatu penzija u budućnosti.

Međutim, ova brojka privatnih penzija će se smanjivati vremenom jer su mnogi ovakvi fondovi zatvoreni za nova ulaganja i dalje obračunske promene za penzione planove trenutnih članova. Još 400 milijardi privatnih penzija je u individualnim penzionim fondovima, ali su i oni u potpunosti obezbeđeni.

Ključ za razumevanje razmera problema penzionog sistema je u preostalih pet biliona državnih penzija.

 


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija