Magazin Godine Svet Zdravlje

Indija: Do profita preko zdravstvenih usluga za najsiromašnije

Ćerka indijskog milijardera pokreće svoj biznis – mreža zdravstvenih centara namenjenih najsiromašnijim slojevima društva. Hoće li model biti uspešan kao i mikrokrediti Grameen banke?

Jedinica indijskog milijardera, Rošni Nadar Malhotra (33), želi da uloži oko 125 miliona evra u izgradnju mreže zdravstvenih službi koje će lečiti različita akutna i hronična stanja pacijenata, uključujući dijabetes, astmu, stomačna i kožna oboljenja.

Ulaganje započinje otvaranjem čak 50 centara za zdravstvenu pomoć i negu u Delhiju, a zatim će se projekat proširiti na manje gradove Indije. Ona napominje da nije reč o bolnicama, i da one nisu još u planu. Ideja je da se ponudi zamena za nekadašnje službe porodičnih lekara, koje će biti cenovno prihvatljive za najsiromašnije slojeve stanovništva, kojih ima mnogo – Indija će samo u ovoj deceniji izdvojiti 280 milijardi dolara za zdravstvenu negu.

Dakle, reč je o poslovnoj ideji nalik onoj koju je prva primenila Grameen banka iz Bangladeša, koja uspešno posluje pozajmljujući mikrokredite stanovništvu “na reč” (npr. nekoliko dolara da kupe prvu tkaninu, konac i iglu i da započnu sa biznisom šivenja, a vraćaju pozajmicu “kad zarade višak”), i koja je milione ljudi u ovom delu sveta izvukla iz bede.

Prema podacima Svetske banke preko dve trećine stanovništva u Indiji živi sa manje od dva dolara dnevno, ali 86 odsto troškova u zdravstvu plaća se iz džepova pojedinaca koji nemaju zdravstveno osiguranje.

Procene su da ovakve investicije imaju smisla samo ako se od starta uloži ogroman novac za veliku mrežu koja će praviti zbirni profit i biti ekonomski održiva samo uz veoma niske cene osnovnih usluga. Međutim, ona će ovde imati dodatnu prednost samim tim što milijarde njenog oca potiču iz IT biznisa, pa će dostupnost softvera i hardvera za upravljanje ovom zdravstvenom mrežom biti znatno olakšana, piše Blumberg.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija