Društvo Magazin Godine Svet

Britanija: 5 miliona starih ne progovori ni sa kim nedeljama

Istraživanja pokazuju da mali gestovi prijateljstva, kao što je poziv starijem susedu, mogu da imaju ogroman uticaj…

Dobrotvorna agencija iz Velike Britanije “Prijatelji starih” (Friends Of The Elderly) objavila je izveštaj u kome se tvrdi da preko pet miliona starih pati od samoće, i da za njih može proći i po nekoliko nedelja pre nego što porazgovaraju sa nekim.

Oni dodaju da će ovaj broj rasti do sedam miliona do 2030. godine sa povećanjem dužine života i sa većim korišćenjem interneta. Oko 5,2 miliona usamljenih starih čini osam odsto ukupnog stanovništva, i čak 35 odsto starijih od 60 godina.

Najugroženiji su oni na jugozapadu Engleske gde se svaki četvrti građanin stariji od 60 godina oseća usamljeno. U Londonu je slika relativno dobra jer je tu usamljen “tek” svaki 11. građanin.

Organizacija je pokrenula kampanju podržanu od strane premijera Dejvida Kameruna, koja ima za cilj da u 2015. godini regrutuje 30.000 volontera. Tim povodom Kamerun je izjavio:

– Istraživanja pokazuju da mali gestovi prijateljstva, kao što je poziv starijem susedu, mogu da imaju ogroman uticaj. Ova kampanja će spojiti generacije da započnu nova i trajna prijateljstva, za novi zamah države. Želim joj veliki uspeh – prenosi Express.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija