Penzioneri Federacije BiH moraju da preuzmu čekove

Penzioneri Federacije BiH moraju da preuzmu čekove ili će biti obustavljena isplata njihovih penzija.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Od 1. jula 2021. godine ponovo je na snazi odluka Federalnog zavoda za penzijsko/mirovinsko i invalidsko osiguranje (Zavod MIO/PIO) o preuzimanju čekova. Ova odluka važi za sve penzionere Federalnog zavoda koji penzije primaju preko banaka.

Ukoliko penzioner tri meseca ne podigne ček s banke, doći će do automatske obustave penzije.

Zašto penzioneri koji penzije moraju da preuzimaju čekove

Tomislav Kvesić, portparol Zavoda MIO/PIO podsetio je da je obaveza preuzimanja čekova bila na snazi do početka pandemije koronavirusa. Ta obaveza je privremeno bila stavljena van snage zbog zaštite zdravlja penzionera.

Sa poboljšanjem epidemijske situacije u Federaciji, ta obaveza je ponovo uvedena.

„Čekove je potrebno preuzeti u periodu od 90 dana, kako ne bi dolazilo do nepotrebne obustave isplate penzija“, naveo je Kvesić.

Naglašava da ukoliko penzioner ne preuzme tri uzastopna čeka, banka je u obavezi da o tome obavesti Zavod. Nakon što primi takvo obaveštenje, Zavod MIO/PIO obustavlja dalju isplatu penzija.

„Isplata će se ponovno uspostaviti nakon što se korisnik obrati Federalnom zavodu i zatraži ponovnu uspostavu isplate“, objašnjava Kvesić.

Negodovanje nekih penzionera, čak najave pobune

Ova odluka je izazvala negodovanje jednog broja penzionera Federacije. Njima nije jasno zašto banke ne pošalju čekove na kućne adrese svojih klijenata. Banke koje uredno naplaćuju održavanje računa time bi olakšale svojim klijentima penzionerima.

Suljo Bekan, predsednik Udruženja penzionera Goražda smatra da nije humano terati penzionere da idu u banke po čekove, naročito po vrućini.

„U ovoj državi je sve nakaradno, od toga da onaj koji ima 80 godina mora svake godine ovjeravati knjižicu, isto kao da će čovjeku porasti novi zubi“, kaže Bakan.

On smatra da penzioneri BiH treba da reaguju na ovu odluku.

„Oni su nama odranije prijetili ako se u roku tri mjeseca ne uzmu čekovi da će se obustaviti penzija. U PIO-u nemaju šta da rade. Njih ima mnogo, i previše, rade uz klima-uređaje i sada penzioneri moraju po ovoj vrućini da idu po čekove u banke. Sigurno ću da reagujem. Pozivam penzionere da ne izlaze jer im je zdravstvena zaštita ravna apsolutnoj nuli i još treba neko da ga dovede u situaciju da po ovoj vrućini doživi moždani udar ili sunčanicu. Oronulom zdravlju malo nedostaje“, rekao je Bekan.

Stava je kako ima mnogo načina da Zavod PIO utvrdi zloupotrebe.

Razumevanje nekih drugih penzionera

Predsednik Saveza udruženja penzionera FBiH Redžo Mehić ima više razumevanja za ovu odluku Zavoda MIO/PIO. Kaže da je u proteklom periodu bilo zloupotreba.

„Rečeno mi je da je bio slučajeva da sin ima punomoć majke da podiže penziju, pa je to zloupotrijebio. Majka mu je preminula, a on je i narednih šest mjeseci uredno sa bankomata podizao penziju. Nije išao u banku, nije morao, tako da nije podizao ni čekove. Nije prijavio smrt majke“, naveo je Mehić.

Opravdanje Zavoda MIO/PIO Federacije BiH

Tomislav Kvesić napominje da Zavod ne može ulaziti u poslovne politike banaka.

„Naši korisnici koji penziju primaju preko pošte, uz penziju uredno dobiju i penzionerski odrezak-ček. Korisnici koji penziju primaju preko bankovnih računa, ček preuzimaju u banci.“

„Svrha obaveze podizanja čekova je smanjivanje mogućnosti zlopotrebe u korištenju kao i obujmu korištenja prava. Činjenica smrti korisnika može se utvrditi i na druge načine, prvenstveno preko podataka koje nam dostavlja IDDEEA. Poznato vam je da je pravo na minimalnu i zagarantovanu penziju uvjetovano i mjestom prebivališta, odnosno to pravo nemaju korisnici koji žive u inostranstvu (osim u zemljama s kojima imamo potpisan sporazum takve vrste), te je stoga obaveza preuzimanja čekova prvenstveno dokaz da je korisnik prava stvarno nastanjen u Bosni i Hercegovini“, rekao je Kvesić.

Izvor: Hayat
Fotografija: Sarajevo, BiH, jashta za Pixabay