Početna Magazin Godine Penziju prosečno primamo 18 godina?

Penziju prosečno primamo 18 godina?

Penziju prosečno primamo 18 godina?

Za poslednjih deset godina, prosečan životni vek u zemljama Evropske unije porastao je u proseku za 2,4 godine, zato raste i pritisak za podizanje starosne granice za penzionisanje piše Jasna Petrović-Stojanović za Politiku.

Jedna invalidska penzionerka iz Beograda svoju penziju prima već 70 godina. Prvu penziju primila je davne 1946. godine. Koliko danas godina ima, ne želi da otkriva, jer dame se za godine ne pitaju. Ona je jedna od retkih koja dugo već dočekuje poštara s penzijom, mada je činjenica, a to potvrđuje i statistika Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, da žene u proseku, primaju duže penziju od muškaraca.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Prema podacima za 2015. godinu, kada su u pitanju starosne penzije, muškarci u proseku penziju primaju 17, a žene 19 godina, dok u slučaju invalidskih penzija muškarci penziju primaju 18, a žene 22 godine.

S obzirom na to da se starosna granica za odlazak u penziju stalno povećava i kod nas i u zemljama Evropske unije, postavlja se pitanje koliko će ubuduće biti penzionera koji će narednih 70 godina primati penziju?

Ili će zbog toga što sve stariji odlazimo u penziju biti više onih koji su doprinose uplaćivali ceo radnik vek, ali penziju nisu dočekali? Da li je manje izdvajanje za penzije iz državne kase zaista jedini parametar kojim se zakonodavac rukovodi kada pooštrava uslove za penziju, ili demografija, ipak, pokazuje da se danas duže živi nego pre 20 ili 25 godina, pa samim tim treba duže i da se radi?

Pitanje pooštravanja uslova za penziju pokrenula je ovih dana i Nemačka centralna banka, saopštivši da bi podizanje starosne granice za penzionisanje na 69 godina do 2060. godine u izvesnoj meri ublažilo pritisak na državni penzioni sistem, budući da je populacija sve starija.


Komentar Penzina

Starosna granica je 65 godina života, a prosečan životni vek u Srbiji oko 75 godina. To praktično znači da bi penziju prosečno primali 10 godina. Međutim, starosna granica još uvek nije podignuta na 65 godina za žene (taj proces još uvek traje), a penziju prima i veliki broj penzionera koji su u penziju otišli pre 15, 20, pa i 30 godina po nekim starim uslovima, vanrednim uslovima, po osnovu gašenja firmi, sticanja invalidskih penzija, itd.

Drugim rečima, realnost najvećeg broja stanovnika Srbije biće penzija koja traje prosečno 10-15 godina. Oni koji uspeju sa radnog mesta da odu u penziju, automatski će na tom prelasku gubiti i polovinu prethodnih prihoda, i životni standard neminovno pada prelaskom sa plate na penziju. U tom smislu, svaki pojedinac treba na vreme da razmotri sve mogućnosti da obezbedi svoje treće doba na vreme.

 

zivotno-osiguranje-internet-narucivanje-kalkulator-penzija