Društvo Magazin Godine Srbija

Penzije za baletske umetnike pre 50 godine života?

Specijalna komisija Ministarstva kulture treba da reši mnoga goruća pitanja i u godini u kojoj se za kulturu iz budžeta izdvaja svega 0,6 odsto.

Tim povodom za Blic je govorio Dejan Savić, upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu ističući zakonske prepreke i nelogičnosti u proceduri javnih nabavki u institucijama kulture: 
– Ako meni kao upravniku značajnog pozorišta u Srbiji padne napamet da pozovem Plasida Dominga da nastupa na našoj sceni, po zakonu od njega moram da tražim potvrdu da je platio porez i da nije osuđivan. Pa to je nemoguća situacija. Zakonski okvir na kojem radi komisija promeniće se od jeseni i u njemu neće biti takvih gluposti.
Savić je dodao da komisija radi i na tome da se baletskim umetnicima omogući odlazak u penziju pre navršene 50 godine života što sada nije slučaj pa i za ovu profesiju važe ista pravila kao i za sve ostale iako je to u praksi skoro nemoguće ostvariti.

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija