Početna Magazin Godine Penzija Penzija pre odluke suda o neuplaćenom radnom stažu

Penzija pre odluke suda o neuplaćenom radnom stažu

Poslodavac nije uplatio sedam godina staža, slučaj je na sudu, a čitalac Penzina pita ima li po novom zakonu neku mogućnost za penzionisanje s obzirom da se na sudsku presudu čeka godinama…

Pitanje čitaoca Penzina:

U aprilu 2012. godine, stekao sam uslov za penziju sa 40 godina i 3 meseca.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Međutim, poslodavac mi nije uplatio oko 7 godina doprinosa. A pošto naše pravosuđe to rešava u proseku 6 godina, mene zanima da li ja imam pravo na neku penziju po nekom (novom) zakonu.

Odgovor Penzina:

Poštovani,

Uslovi za starosnu penziju jesu godine života i godine staža. Tj. sa 65 godina života možete dobiti starosnu penziju uz radni staž od najmanje 15 godina. Ukoliko imate navedene godine starosti, možete dobiti penziju (godine staža svakako ispunjavate).

Ukoliko Vam nedostaju godine života, onda Vam ostaje da ih sačekate.

Novi zakon poznaje prevremenu penziju (pre 65. godine života), ali samo ukoliko su ispunjena dva uslova:

  • 40 godina staža
  • 60 godina života

S obzirom da prvi uslov svakako ne ispunjavate (bar dok sud ne odluči drugačije), ostaje Vam samo da čekate 65. rođendan.

To što Vam poslodavac nije uplatio smanjiće obračun za visinu penzije (uplaćeno 33 umesto 40 godina), ali neće uticati na godine života sa kojima stičete pravo na penziju.

Ne znamo kako PIO rešava te situacije kada je deo staža u sudskom sporu, ali pretpostavljamo da ne može ostavljati ljude bez penzije već da daje privremeno rešenje za onaj staž koji je 100% činjenično utvrđen, a kasnije, prema presudi, radi korekciju.

U svakom slučaju, najpreciznije informacije možete dobiti u filijali PIO fonda.

Srećno u pohodu na penziju!

Vaš Penzin