Moja Penzija Pitanja i odgovori

Penzija pre odluke suda o neuplaćenom radnom stažu

Poslodavac nije uplatio sedam godina staža, slučaj je na sudu, a čitalac Penzina pita ima li po novom zakonu neku mogućnost za penzionisanje s obzirom da se na sudsku presudu čeka godinama…

Pitanje čitaoca Penzina:

U aprilu 2012. godine, stekao sam uslov za penziju sa 40 godina i 3 meseca.

Međutim, poslodavac mi nije uplatio oko 7 godina doprinosa. A pošto naše pravosuđe to rešava u proseku 6 godina, mene zanima da li ja imam pravo na neku penziju po nekom (novom) zakonu.

Odgovor Penzina:

Poštovani,

Uslovi za starosnu penziju jesu godine života i godine staža. Tj. sa 65 godina života možete dobiti starosnu penziju uz radni staž od najmanje 15 godina. Ukoliko imate navedene godine starosti, možete dobiti penziju (godine staža svakako ispunjavate).

Ukoliko Vam nedostaju godine života, onda Vam ostaje da ih sačekate.

Novi zakon poznaje prevremenu penziju (pre 65. godine života), ali samo ukoliko su ispunjena dva uslova:

  • 40 godina staža
  • 60 godina života

S obzirom da prvi uslov svakako ne ispunjavate (bar dok sud ne odluči drugačije), ostaje Vam samo da čekate 65. rođendan.

To što Vam poslodavac nije uplatio smanjiće obračun za visinu penzije (uplaćeno 33 umesto 40 godina), ali neće uticati na godine života sa kojima stičete pravo na penziju.

Ne znamo kako PIO rešava te situacije kada je deo staža u sudskom sporu, ali pretpostavljamo da ne može ostavljati ljude bez penzije već da daje privremeno rešenje za onaj staž koji je 100% činjenično utvrđen, a kasnije, prema presudi, radi korekciju.

U svakom slučaju, najpreciznije informacije možete dobiti u filijali PIO fonda.

Srećno u pohodu na penziju!

Vaš Penzin


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

1 Comment

Click here to post a comment
  • imam operisana oba kuka, u otpusnom pismu stoji: nesposoban za rad. trenutno sam na zavodu za zapošljavanje do maja ove godine kada mi ističe nadoknada, po osnovu tehnološkog viška, interesuje me da li imam pravo na invalidsku penziju do sticanja uslova za starosnu penziju za koju mi nedostaje godinu i pet meseci.

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija