Magazin Godine Srbija

Penzija kad dokažeš da si živ

Milorad Todorović, penzioner iz Niša, zbog greške niške Filijale fonda penzijsko-invalidskog osiguranja, morao je da dokazuje da je živ ne bi li dobio penziju.

Nakon što su ga u banci obavestili da mu penzija nije uplaćena, obratio se Filijali niškog PIO fonda, gde mu je rečeno da, prema njihovim podacima, osoba pod tim imenom nije među živima. I naravno, lična dokumenta nisu mu bila dovoljna da dokaže da je živ, već su mu tražili dodatne dokaze.
Todorović kaže da ga je doživljeni stres više pogodio nego trenutna besparica, pristigla rata kredita i računi za komunalije. Finansijski direktor filijale, Žarko Aćimović, objašnjava da se greška potiče iz spiska preminulih penzionera Republičkog zavoda za statistiku.
U niškoj filijali, koja ima oko 90.000 penzionera, dodaju da su greške zaista retke i da su Todoroviću uputili izvinjenje i uplatili mu privremeno obustavljenu penziju.

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija