Foto albumi Zdravlje

Svetski dan bez duvanskog dima

World No Tobacco Day (WNTD) Svetski dan za borbu protiv pušenja obeležava se 31. maja pod pokroviteljstvom Svetske zdravstvene organizacije.

Svetska zdravstvena organizacija je na svoju 40. godišnjicu, 7. aprila 1988. godine, obeležila prvi svetski dan bez duvanskog dima, sa idejom da se pušači na 24 sata odreknu cigarete i da se pozovu da prekinu pušenje u potpunosti.

Od naredne, 1989. godine, dan bez duvanskog dima obeležava se 31. maja svake godine, a 1998. godine pokrenuta je i Inicijativa za oslobođenje od duvana koja pruža pomoć državama za stvaranje zakonodavnog okvira za borbu protiv pušenja.

Konvenciju je 2003. godine usvojio veliki broj zemalja u svetu, a 2008. godine SZO je pozvala na globalnu zabranu marketinga, promocija i sponzorstava duvanske industrije i njihovih proizvoda.

Ova akcija je prvenstveno usmerena na sprečavanje pojave pušenja kod mladih, jer manja prisutnost pušenja u filmovima, magazinima, na internetu, vodi ka manjem broju mladih pušača.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija