Penzija Hilandara srpskim majkama sa Kosova i Metohije

Zadužbina Svetog manastira Hilandara obavestila je javnost da je dvema unesrećenim srpskim majkama sa Kosova i Methohije uručena svojevrsna penzija Hilandara. One će ovu pomoć primati doživotno.

Arhimandrit Metodije, iguman manastira Hilandara uručio je novčanu pomoć Slobodanki Krstić i Petri Kostić iz Suve Reke sa Kosova i Metohije. Ovu novčanu pomoć ove dve starije žene će jednom godišnje, dok su žive, primati od Svetog manastira Hilandara.

Ovim povodom je organizovan prijem u Zadužbini Hilandara u Beogradu. Iguman Metodije je tom prilikom saslušao potresne životne ispovesti ove dve majke. Njih dve, sada stare žene, govorile su arhimandritu o stradanju koje je zadesilo njihove porodice.

Petra Kostić i Slobodanka Krstić su jedini živi svedoci zločina koje su svojevremeno počinili pripadnici tzv. Oslobodilačke vojske Kosova (OVK). Tada je ubijeno ukupno četrnaest članova njihovih porodica. Petri Kostić su ubijena dva sina, dok su Slobodanki Krstić ubijena dva sina i sestrić.

Slobodanka Krstić i Petra Kostića sada žive kao raseljena lica u Srbiji. Žive bez svojih najmilijih, kao i bez mogućnosti da se vrate svojim domovima.

Hilandarski iguman je dajući im blagoslov, ikone Trojeručice i maslinovo ulje iz Hilandara, poručio da se celo bratstvo srpskog manastira Hilandara moli za njih i za duše upokojenih članova njihovih porodica.

Uručivanje finansijske pomoći i susret sa hilandarskim igumanom je kruna dosadašnje brige Hilandara o stradalima sa Kosova i Metohije, koje su, naročito tokom velikih praznika Vaskrsa i Božića, posećivali manastirski predstavnici.

Izvor: Sputnik Srbija
Fotografija (ustupljena redakciji Sputnjik): Zadužbina Hilandara