Evropa Foto albumi

Pencin – gradić u Nemačkoj

Pencin (Penzin) je malo zemljoradničko mesto i opština na krajnjem severoistoku Nemačke, u oblasti Rostoka, u federalnoj državi Meklenburg-Zapadna Pomeranija.

Početkom 2012. godine imao je svega 150 stanovnika na površini od oko šest kvadratnih kilometara. 

Najviša tačka gradića Pencina je na svega 19 metara nadmorske visine, između Bicova i Kreplina, 30 kilometara jugozapadno od Rostoka.

Pencin se prvi put pominje 1318. godine a ime potiče od staroslovenske reči “pak, peča” koja je označavala nastanjenog stanovnika od strane “lokatora” koji su bili zaduženi za raspored i popis naseljenika na imanjima feudalaca.

Država, koja se ponekad kod nas prevodi i kao Meklenburg-Prednja Pomeranija, najmaloljudnija je država u Nemačkoj sa svega 1,7 miliona stanovnika. Za oblast je karakterističan veliki broj turista koji dolaze na brojna jezera u unutrašnjosti i na obale Baltičkog mora. Država ima i dva univerziteta i veći broj viših škola.

Foto: zgrada mesne zajednice u Pencinu


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija