Filmska umetnost i umetnost življenja Foto albumi

Robot i Frenk imaju pitanje za nas

Scena iz filma Robot i Frenk, potražite više na Penzinu

Robot i Frenk je film iz 2012. godine čija je radnja smeštena u blisku budućnost. Glavni lik, ostareli Frenk dobija od sina robota pomoćnika u kući (vidi na linku primere robota koje koristimo već danas).

Frenk u početku odbija komunikaciju sa robotom, ali zatim dobija ideje kako da ga iskoristi da nastavi svoju karijeru – provalnika i kradljivca.

– Svako od nas proći će i staro doba, i mnogi će patiti od demencije. I ukoliko tada postavimo mašinu kao pomoć, samo saznanje da nema ljubavi i toplog dodira i topline jeste na neki način strašno, jer to je upravo ono što treba da radimo sa drugim ljudskim bićima – kaže Frenk Langela, glavni glumac.

Ovaj film ispituje odnos čoveka i robota koji je namenjen da se stara o njemu i pre nego što je ova praksa zaživela. Ipak, film ostavlja publici da odgovori na pitanje:

Da li će jednog dana, kada tehnologije budu dovoljno razvijene, ispitane i dostupne, biti moralno prihvatljivo da svoje roditelje i voljene prepustimo mašinama na brigu?


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija