Početna Magazin Godine Društvo Peking: Stiže generacija Olimpijskih beba

Peking: Stiže generacija Olimpijskih beba

U Pekingu su 2008. godine održane Olimpijske igre, a kombinacija broja „8“, koji se smatra srećnim u Kini, i poleta u vezi sa igrama, dovela je do eksplozije rođenja beba te godine.

Godine 2008. u Pekingu su održane Olimpijske igre, a kombinacija broja „8“, koji se smatra srećnim u Kini, i poleta u vezi sa igrama, dovela je do eksplozije rođenja beba te godine. Godine 2014. generacija Olimpijskih beba polazi u školu a samo u Pekingu ove jeseni biće čak 10.000 đaka više u prvom razredu nego prethodne, 2013. godine.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Ovaj talas opterećuje školski sistem koji nema dovoljno kapaciteta da primi toliko veći broj učenika odjednom. Paralelno sa tim, školski sitem zahvata i korupcija pa roditelji plaćaju od osam do 48.000 dolara za mesto svom detetu u nekoj od boljih škola.

Ipak, Kina se  pripremala za ovaj talas programom izgradnje novih škola koji je počeo 2012. godine. U Kini osnovna škola traje devet godina – od 6 do 15 godine života, što je u velikoj meri uticalo na opismenjavanje cele nacije.

Sada se Kina sprema da u novonastaloj situaciji reši i problem korupcije uvođenjem strožije kontrole kriterijuma za upis i prijava učenika jer su i zahtevi roditelja za ovim sve glasniji. Peking ima 21 milion stanovnika, ali za svega pet godina broj đaka prvaka se skoro pa udvostručio – od 100.000 đaka 2009. godine na 176.000 u 2014. godini.