Društvo Magazin Godine Svet

Peking: Stiže generacija Olimpijskih beba

U Pekingu su 2008. godine održane Olimpijske igre, a kombinacija broja “8”, koji se smatra srećnim u Kini, i poleta u vezi sa igrama, dovela je do eksplozije rođenja beba te godine.

Godine 2008. u Pekingu su održane Olimpijske igre, a kombinacija broja “8”, koji se smatra srećnim u Kini, i poleta u vezi sa igrama, dovela je do eksplozije rođenja beba te godine. Godine 2014. generacija Olimpijskih beba polazi u školu a samo u Pekingu ove jeseni biće čak 10.000 đaka više u prvom razredu nego prethodne, 2013. godine.

Ovaj talas opterećuje školski sistem koji nema dovoljno kapaciteta da primi toliko veći broj učenika odjednom. Paralelno sa tim, školski sitem zahvata i korupcija pa roditelji plaćaju od osam do 48.000 dolara za mesto svom detetu u nekoj od boljih škola.

Ipak, Kina se  pripremala za ovaj talas programom izgradnje novih škola koji je počeo 2012. godine. U Kini osnovna škola traje devet godina – od 6 do 15 godine života, što je u velikoj meri uticalo na opismenjavanje cele nacije.

Sada se Kina sprema da u novonastaloj situaciji reši i problem korupcije uvođenjem strožije kontrole kriterijuma za upis i prijava učenika jer su i zahtevi roditelja za ovim sve glasniji. Peking ima 21 milion stanovnika, ali za svega pet godina broj đaka prvaka se skoro pa udvostručio – od 100.000 đaka 2009. godine na 176.000 u 2014. godini.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija