Početna Magazin Godine Društvo Peking: Stiže generacija Olimpijskih beba

Peking: Stiže generacija Olimpijskih beba

U Pekingu su 2008. godine održane Olimpijske igre, a kombinacija broja „8“, koji se smatra srećnim u Kini, i poleta u vezi sa igrama, dovela je do eksplozije rođenja beba te godine.

Godine 2008. u Pekingu su održane Olimpijske igre, a kombinacija broja „8“, koji se smatra srećnim u Kini, i poleta u vezi sa igrama, dovela je do eksplozije rođenja beba te godine. Godine 2014. generacija Olimpijskih beba polazi u školu a samo u Pekingu ove jeseni biće čak 10.000 đaka više u prvom razredu nego prethodne, 2013. godine.

Ovaj talas opterećuje školski sistem koji nema dovoljno kapaciteta da primi toliko veći broj učenika odjednom. Paralelno sa tim, školski sitem zahvata i korupcija pa roditelji plaćaju od osam do 48.000 dolara za mesto svom detetu u nekoj od boljih škola.

Ipak, Kina se  pripremala za ovaj talas programom izgradnje novih škola koji je počeo 2012. godine. U Kini osnovna škola traje devet godina – od 6 do 15 godine života, što je u velikoj meri uticalo na opismenjavanje cele nacije.

Sada se Kina sprema da u novonastaloj situaciji reši i problem korupcije uvođenjem strožije kontrole kriterijuma za upis i prijava učenika jer su i zahtevi roditelja za ovim sve glasniji. Peking ima 21 milion stanovnika, ali za svega pet godina broj đaka prvaka se skoro pa udvostručio – od 100.000 đaka 2009. godine na 176.000 u 2014. godini.