Ekonomija Magazin Godine Svet

Holandija mora posao pod stare dane učiniti privlačnijim

U izveštaju OECD-a ističe se da su holandske reforme u protekloj deceniji imale efekta, ali da još uvek mali procenat starijih, naročito starijih od 65 godina, radi.

Izveštaj Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) objavljen 16. aprila 2014. godine “Working Better with Age in the Netherlands” zaključuje da su holandske reforme sprovedene tokom protekle decenije bile korisne, ali da se stopa zaposlenosti radnika starijih od 55 godina – koja je znatno porasla poslednjih godina, može još povećati.

Zbog problema starenja stanovništva, u zemljama OECD-a postoji sve veći pritisak da se još više podstakne zapošljavanje osoba sposobnih za rad. U ovom izveštaju se u tom smislu jasno naznačava da su reforme u Holandiji, kao što je podizanje starosne granice, imale pozitivnog uticaja, ali da to nije dovoljno.

Naime, procenat zaposlenih starosti od 55 do 64 godine značajno je povećan i u 2013. godini iznosio je nešto preko 60%, što je više od proseka u OECD zemljama koji iznosi 55%. To, međutim, Holandiju i dalje drži daleko iza, po tom pitanju, najboljih OECD zemalja – tek je na 16. mestu od ukupno 34 države.

Kada se u obzir uzme puno radno vreme, Holandija se rangira još niže, jer je rasprostranjenost nepunog (parttime) radnog vremena mnogo veća u Holandiji nego u većini drugih zemalja OECD-a.

Malo osoba starijih od 65 godina radi. Iako se procenat njihove zaposlenosti skoro udvostručio tokom protekle decenije, on je, ipak, 2012. godine iznosio samo 13%, što je je ispod OECD proseka koji iznosi 19%. Zato je zaključeno da su dalje reforme neophodne i date su preporuke koje bi Holandija trebalo da isprati.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija