Početna Magazin Godine Svet Pariski gospodin iz Havane

Pariski gospodin iz Havane

Pariski gospodin iz Havane

Ulice Havane, glavnog grada Kube, nekada su imale su samo jednog beskućnika, poznatog kao Pariski gospodin (El Caballero de Paris, pravo ime José María López Lledín). On je zapravo rođen u Španiji 1899. godine a na Kubu je stigao u decembru 1913. godine.

Radio je u bakalnici, u cvećari, kao krojač, kao prodavac u knjižari, pa čak i u advokatskoj kancelariji. Studirao je i sticao prefinjene manire kako bi našao bolje zaposlenje. Radio je kao konobar u nekoliko hotela pa čak naučio i nešto engleskog.A onda, 1920. godine, nakon hapšenja i zatvaranja, više nikad nije bio isti. Nikada nije utvrđeno šta je bio razlog ovom hapšenju, ali i on i njegova porodica uvek su tvrdili da je bio nevin.

Nekoliko puta do Drugog svetskog rata bio je priveden, ali je uvek puštan pod pritiskom javnosti. Kada je smešten u jednu duševnu bolnicu morao je odmah biti pušten na slobodu – po predsednikovom naređenju.

Ni kubanska revolucija nije mnogo promenila u njegovom životu. Ostao je na ulicama Havane sve do 1977. godine kada je smešten u duševnu bolnicu. U njoj je preminuo 1985. godine u svojoj 86. godini. Pariski gospodin i dalje je na ulicama glavnog grada Kube – kao statuta vajara Hozea Vilje Soberona (na fotografiji, izvor El Vigía De Kuba).