Foto albumi Istorija

Dečaci spavaju u Arapskoj ulici, u Njujorku

Jakob Ris je mnogo doprineo borbi protiv siromaštva, ali i uticao svojim stavovima na stvaranje ili učvršćivanje predrasuda. Podelio je siromašne na one koji zaslužuju pomoć (uglavnom žene i deca) i na oni koji je ne zaslužuju (nezaposleni i nepopravljivi kriminalci). 

Danac Jakob Ris doselio se u Sjedinjene Američke Države i, kao mnogi u XIX veku, nekoliko godina proveo je na dnu, radeći razne poslove i stanujući u siromašnim kvartovima Njujorka. Onda je jednog dana, zahvaljujući velikom trudu i nešto sreće, dobio mogućnost da radi kao novinar.

Svoje novinarsko umeće spojio je sa fotografskim. Shvatio je da su slika i reč moćna kombinacija. Kao jedan od prvih fotoreportera, išao je po siromašnim njujorškim kvartovima i beležio život o kome su više klase Amerikanaca malo znale.

Kao policijski reporter u Njujork Tribjunu, upoznao je Teodora Ruzvelta, tadašnjeg policijskog komesara grada, i sprijateljio se sa njim. Ruzvelt je govorio za Risa da je on najbolji Amerikanac koga je on ikada upoznao i da on ima veliki dar da omogući drugima da vide ono što je on video i da osete ono što je on osetio.

Ris je zaista upečatljivo pisao, ali je, naročito za današnje pojmove, bio često politički nekorektan. Ipak je mnogo doprineo borbi protiv siromaštva i boljim uslovima stanovanja. Pomogao je da se primeti druga strana, ali i uticao svojim stavovima na stvaranje ili učvršćivanje predrasuda. Podelio je siromašne na one koji zaslužuju pomoć (uglavnom žene i deca) i na oni koji je ne zaslužuju (nezaposleni i nepopravljivi kriminalci).

Godine 1890, uzburkao je čitavu javnost svojom publikacijom “Kako druga polovina živi” (How the Other Half Lives). Ona se smatra jednim od katalizatora američke društvene reforme. Iz nje je i ova fotografija dečaka koji spavaju na uličnoj rešetki.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija