Magazin Godine Svet

Papa Benedikt u poseti staračkom domu u Rimu

Papa Benedikt XVI posetio je dom za stare koji vodi katolička zajednica svetog Ediđija u Rimu nedaleko od Vatikana, i tom prilikom poručio je stanarima doma da život ume biti lep u svakom periodu.

 
– U svakom periodu života moramo znati kako da otkrijemo prisustvo božjih blagoslova i blaga koja oni nose. Nikada se ne smete zaključati u tugu. Život je lep čak i u vašim godinama, iako postoje zdravstveni problemi i ograničenja – rekao je papa, i sam 85-godišnjak, i dodao:
– O kvalitetu jednog društva i civilizacije može suditi po tome kako se stara o svojim starijim članovima.
Zajednica svetog Ediđija nekoliko puta nominovana je za Nobelovu nagradu za mir. Ona vodi prihvatilišta za beskućnike, kliniku za obolele od HIV-a i domove za stare na nekoliko kontinenata. Posredovali su u završetku 15-godišnjeg građanskog rata u Mozambiku 1992- godine, gde sada vode programe za zaustavljanje prenosa HIV-a sa obolelih majki na decu.

 

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija