Foto albumi Roboti 21. veka - pomoćnici i negovatelji

Panasonikov robot pomaže starima da ustanu iz kreveta

Kada neko počne da nosi pelene tada polako postaje vezan za krevet – Ovaj Panasonikov robot može to sprečiti tako što pomogne osobi da ustane i ode do toaleta…

Kompanija Panasonik predstavila je robota koji starim osobama može pomoći da se podignu na noge iz sedećeg položaja. Robot sadrži ugrađene senzore koji prate pokrete osobe koja nosi specijalno dizajnirani prsluk. Robot prepoznaje pokušaj ustajanja i pristupa kao asistent u ovom pokretu.

– Kada neko počne da nosi pelene tada polako postaje vezan za krevet. Ovaj robot može to sprečiti tako što pomogne osobi da ustane i ode do toaleta – objašnjava vođa tima iz Panasonika.

– Do 2025. godine biće 30% starih u celoj populaciji i nedostajaće 100.000 zaposlenih u oblasti negovanja starih osoba. Nadamo se da možemo napraviti robote koji bi preuzeli neke uloge ljudi, javlja Rojters.

 


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija