Početna Magazin Godine Društvo Ovo su države sa najvećim procentom stranaca

Ovo su države sa najvećim procentom stranaca

U Australiji imigranti čine skoro trećinu stanovništva, na Novom Zelandu četvrtinu, u Kanadi petinu, u SAD sedminu, itd. Ipak, ponegde ih ima i više od polovine stanovništva…

Sjedinjene Američke Države imaju najveći broj građana koji su rođeni van granica te zemlje – 45.7 miliona u 2013. godini. Međutim, prema procentu imigranata, SAD su tek na 65. mestu u svetu.

Na primer, u Australiji, imigranti čine skoro trećinu stanovništva (27,7 odsto), na Novom Zelandu 25,1 odsto, u Kanadi 20,7 odsto, dok je u SAD taj procenat tek 14,3 odsto.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

U Australiju najviše ljudi dolazi iz Velike Britanije, ali od kada je ukinuta zvanična politika „Bele Australije“ (tek sredinom 1970-ih), primetan je konstantan porast imigranata iz Indije pa ih sada ima 337.000 – 1,6 odsto ukupnog stanovništva, dok Kinezi čine 1,8, a Vijetnamci 0,9 odsto ukupne populacije.

Kada je reč o Evropi, Švedska ima najviše imigranata gde čine 15,9 odsto stanovništva, a sledi je Irska. Zanimljivo je da u Irsku odlazi veći broj muslimana koji sada čine 1,1 odsto populacije, a ukoliko se trenutni trend nastavi, do 2043. godine muslimani će prestići po brojnosti drugu najveću religijsku grupu – protestante.

Zanimljivo je da i Hrvatska i Estonija imaju veći procenat imigranata od SAD, kao i Portugal, Španija, Italija, Norveška i Velika Britanija.

Naravno, najveći broj „imigranata“ imaju „poreski rajevi“ – Monako 64,2 odsto, Andora 56,9 odsto, Luksemburg 43,3 odsto i Singapur 42,0 odsto, piše Ozy.

Ključni izvor: izveštaj Ujedinjenih nacija International migrant stock by destination and origin