Društvo Magazin Godine Porodica Svet

Pola miliona starih Britanaca usamljeno za Božić

Mali broj starih priznaje da ih zapravo niko i nije pozvao da sa njim provedu praznik, a veruju da nas tehnologije udaljavaju…

Prema procenama, preko 489.800 Britanaca starijih od 75 godina Božić 2014. godine provešće u samoći. To je povećanje od oko 200.000 u odnosu na decembar 2013. godine.

Reč je o ljudima koji za praznik ne vide nijednog rođaka ili prijatelja, kojima su se deca odselila i ne žele da im predstavljaju teret zbog brige putovanja u zimskom periodu, ali mnogi od njih više uopšte i ne pričaju sa decom.

U novoj anketi, trećina starih upravo je navela kao glavni razlog to što deca žive u nekoj stranoj zemlji.

Mali broj priznaje da ih zapravo niko i nije pozvao da sa njim provedu praznik. Dodatno, u istom istraživanju, skoro polovina je ocenila da koristimo tehnologije tako da se manje viđamo jedni sa drugima.

Organizacija Kraljevski volonterski servis (RVS) koja je sprovela istraživanje, sada pokreće kampanju kako bi predupredila ovakvo stanje u britanskom društvu, piše Telegraf.

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija