Foto albumi Srbija

Ovca, nevina i glupa

Slika: Negde u Srbiji

Kao i mnoge druge vrste životinja, i ovce imaju za čoveka snažno simboličko značenje. Ovca kao simbol javlja se u mitologijama i religijama širom sveta.

Za nomadske i narode okrenute stočarstvu, ovca je često bila simbol bogatstva što je veoma lako shvatiti. Od stvarne, materijalne vrednosti koju ima posedovanje većeg broja ovaca, ovca je preuzela i simboliku bogatstva uopšte. U starogrčkom mitu o Jasonu, zlatno runo je onaj krajnji cilj kome se teži. Kod Srba, i Vlaha naročito, ovca je simbolizovala blagostanje.

U hrišćanstvu se govori o “Jagnjetu Božjem” – Isusu Hristu, poslatom da se žrtvuje za ljudski rod. A Isus kaže za sebe da je on dobri pastir koji polaže svoj život za ovce.

Ovca i jagnje često imaju dvojako značenje i zato prema njima, kao simbolima, gajimo i ambivalentna osećanja. Sama ranjivost ovce može imati i negativno i pozitivno značenje: ranjivost kao slabost, ali i ranjivost kao svesnost svojih ograničenja. Ovca je nevina i dobra, nikog ne napada i ne brani se jer ne vidi zlo u drugima. Ona zlo ne poznaje dok se ne desi. Da li je zato pre svega nevina i čista duša ili glupa i nesposobna? Pokorava se postavljenim normama, ali se zato i vezuje za očuvanje porodičnih vrednosti.

Kod nas se zbog svega ovoga veruje da je dobro sanjati stado ovaca – može se očekivati blagostanje ili makar dobitak, ali sama ovca uglavnom označava da osoba kroz snove prepoznaje u sebi nedostatak inicijative i kreativnosti, nesposobnost da samostalno deluje.

Dakle, bolje je o njima razmišljati pošto ste ih u velikom broju videli u snu, nego ih pred spavanje brojati kako bi vam san došao na oči. To je, inače, tehnika koju stručnjaci za snove ne preporučuju.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija