Početna Magazin Godine Srbija Ovca, nevina i glupa

Ovca, nevina i glupa

Ovca, nevina i glupa

Kao i mnoge druge vrste životinja, i ovce imaju za čoveka snažno simboličko značenje. Ovca kao simbol javlja se u mitologijama i religijama širom sveta.

Za nomadske i narode okrenute stočarstvu, ovca je često bila simbol bogatstva što je veoma lako shvatiti. Od stvarne, materijalne vrednosti koju ima posedovanje većeg broja ovaca, ovca je preuzela i simboliku bogatstva uopšte. U starogrčkom mitu o Jasonu, zlatno runo je onaj krajnji cilj kome se teži. Kod Srba, i Vlaha naročito, ovca je simbolizovala blagostanje.

U hrišćanstvu se govori o „Jagnjetu Božjem“ – Isusu Hristu, poslatom da se žrtvuje za ljudski rod. A Isus kaže za sebe da je on dobri pastir koji polaže svoj život za ovce.

Ovca i jagnje često imaju dvojako značenje i zato prema njima, kao simbolima, gajimo i ambivalentna osećanja. Sama ranjivost ovce može imati i negativno i pozitivno značenje: ranjivost kao slabost, ali i ranjivost kao svesnost svojih ograničenja. Ovca je nevina i dobra, nikog ne napada i ne brani se jer ne vidi zlo u drugima. Ona zlo ne poznaje dok se ne desi. Da li je zato pre svega nevina i čista duša ili glupa i nesposobna? Pokorava se postavljenim normama, ali se zato i vezuje za očuvanje porodičnih vrednosti.

Kod nas se zbog svega ovoga veruje da je dobro sanjati stado ovaca – može se očekivati blagostanje ili makar dobitak, ali sama ovca uglavnom označava da osoba kroz snove prepoznaje u sebi nedostatak inicijative i kreativnosti, nesposobnost da samostalno deluje.

Dakle, bolje je o njima razmišljati pošto ste ih u velikom broju videli u snu, nego ih pred spavanje brojati kako bi vam san došao na oči. To je, inače, tehnika koju stručnjaci za snove ne preporučuju.