Početna Magazin Godine Ekonomija Otpemnine vojvođanskih prosvetara

Otpemnine vojvođanskih prosvetara

Prosvetni radnici iz Vojvodine, njih oko 650, koji su tokom 2013. godine otišli u penziju, dobili su ili će uskoro dobiti otpremnine na koje su neki čekali i po godinu dana.

Ovo je, prenosi Press, na konfernciji za novinare u Subotici saopštio generalni sekretar Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine (NSPRV) Hadži Zdravko Kovač.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Usmeno dogovoreni rok za isplatu penzionera bio je 31. mart, te je on na ovaj način ispoštovan budući da su sredinom februara isplaćene otpremnine i za 331 penzionera koji su na otpremnine čekali od decembra 2012. godine.

„Upravo ovih dana stižu ili su već stigle otpremnine i za preostalih 644 koleginica i kolega od kojih je najveći broj, njih 405, otišao u penziju iz osnovnih škola u periodu između 1. septembra i 31. decembra, kao i za 239 novih penzionera koji su iz srednjih škola otišli u penziju u periodu od prvog jula do kraja decembra prošle godine.“

Zakonski rok za isplatu otpremnina definisan je Zakonom o radu i može iznositi najviše 30 dana. Neki od penzionisanih prosvetnih radnika čekali su na otpremnine od decembra 2012. godine, kaže Kovač izražavajući zabrinutost da bi slična priča možda mogla biti ponovljena i u budućnosti.

Što se ovih prosvetara tiče, poseban problem je stvoren zbog različitog iznosa otpremnina. Kako je visina otpremnina u većini slučajeva izračunavana na osnovu visine tri prosečne bruto zarade na nivou Republike, neki pojedinci su dobili otpremnine na osnovu dembarskog, a neki na osnovu januarskog proseka zarade, čime je među njima stvorena razlika i od skoro 20.000 dinara.