Ekonomija Magazin Godine Srbija

Otkrivene lažne penzije. Zasad, nezvanično: 180

Otkriveno je više od 180 lažnih penzija u Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO fond), piše Politika, a prenose svi srpski mediji.

Izvor Politike blizak PIO fondu kaže da ima još takvih slučajeva. Konkretno, iz Politike je upućeno pitanje PIO fondu da li je istina da se dnevno otkrije i po šest novih lažnih penzija, na šta je iz Fonda stigao odgovor da je “postojeće rukovodstvo (PIO fonda) otkrilo nepravilnosti u procedurama penzionisanja i pokrenulo istragu u saradnji sa nadležnim organima”.

Pored već odobrenih lažnih penzija, sumnjivo je još oko 100 onih koje su u procesu odobravanja. Među onim lažnim penzionerima koji su već dobili rešenje o penziji ima onih koji su bez dana radnog staža, ali i onih za koje je identitet ukraden i čije matične brojeve nije moguće proveriti.

Politika je izračunala, ako se uzme u obzir da je za isplatu jedne prosečne penzije od oko 25.000 dinara za godinu dana potrebno obezbediti 300.000 dinara, i to onda pomnoži sa 180 koliko je, zasada, nezvanično, lažnih penzija, država je po ovom osnovu gubila oko 54 miliona dinara ili oko pola miliona evra.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija