Početna Magazin Godine Ekonomija Otkrivene lažne penzije. Zasad, nezvanično: 180

Otkrivene lažne penzije. Zasad, nezvanično: 180

Otkriveno je više od 180 lažnih penzija u Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO fond), piše Politika, a prenose svi srpski mediji.

Izvor Politike blizak PIO fondu kaže da ima još takvih slučajeva. Konkretno, iz Politike je upućeno pitanje PIO fondu da li je istina da se dnevno otkrije i po šest novih lažnih penzija, na šta je iz Fonda stigao odgovor da je „postojeće rukovodstvo (PIO fonda) otkrilo nepravilnosti u procedurama penzionisanja i pokrenulo istragu u saradnji sa nadležnim organima“.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Pored već odobrenih lažnih penzija, sumnjivo je još oko 100 onih koje su u procesu odobravanja. Među onim lažnim penzionerima koji su već dobili rešenje o penziji ima onih koji su bez dana radnog staža, ali i onih za koje je identitet ukraden i čije matične brojeve nije moguće proveriti.

Politika je izračunala, ako se uzme u obzir da je za isplatu jedne prosečne penzije od oko 25.000 dinara za godinu dana potrebno obezbediti 300.000 dinara, i to onda pomnoži sa 180 koliko je, zasada, nezvanično, lažnih penzija, država je po ovom osnovu gubila oko 54 miliona dinara ili oko pola miliona evra.