Foto albumi Umetnost i starost

Koleman, stari Irac – Portret olovkom

Šania MikDona (16) preko noći je postala poznata u Irskoj, gde je njen crtež olovkom osvojio prvo mesto na Texaco umetničkom takmičenju za decu.

Ona je niz godina osvajala prvo mesto u svojoj uzrasnoj grupi, ali je njen portret starca “Coleman” ove godine oduševio kritiku.

Skoro da je nemoguće napraviti razliku između crteža i fotografije, tako je precizno urađen. Izgleda da se mladoj umetnici smeši uspešna karijera portretiste.

Crtež je nastao prema fotografiji iz knjige “Vanishing Ireland” (Irska koja nestaje).

Predsedavajući žirija prof. Deklan MekGonagl, direktor Nacionalnog Koledža za umetnost i dizajn rekao je da se ovim radom Šania ustoličila na mestu jedne od najtalentovanijih umetnica svoje generacije, i one koja bi zahvaljujući svom umeću mogla da postane jedan od najistaknutijih irskih portretista budućnosti.

Mladoj devojci se predviđa velika međunarodna karijera.

Šania kaže da joj je trbalo samo mesec dana da nacrta ovaj crtež. Sledećeg meseca biće joj predata novčana nagrada za osvojeno prvo mesto u iznosu od 2.000 dolara.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija