Početna Magazin Godine Osuđen iscelitelj zbog obmanjujućeg saveta umirućoj

Osuđen iscelitelj zbog obmanjujućeg saveta umirućoj

70-godišnji samoproklamovani alternativni iscelitelj osuđen je u Norveškoj na zatvorsku kaznu nakon što je dao nezakonit i obamnjujući savet pacijentkinji oboleloj od raka u terminalnoj fazi. 

Sedamdesetogodišnji samoproklamovani alternativni iscelitelj osuđen je u Norveškoj na zatvorsku kaznu nakon što je dao nezakonit i obamnjujući savet pacijentkinji oboleloj od raka u terminalnoj fazi.

Čovek je osuđen na 30 dana zatvora nakon presude da je kriv što je savetovao ozbiljno bolesnu pacijentkinju da prestane sa hemoterapijom. Kaznu će izdržavati uslovno.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Prema norveškom zakonu o alternativnoj medicinskoj praksi, samo kvalifikovano zdravstveno osoblje sme da leči ozbiljne bolesti, ukoliko se to ne radi u saradnji sa pacijentovim lekarem opšte prakse.

Načelnik Levanger bolnice Tom-Harald Edna objasnio je tokom suđenja: „Svi su znali da će ona ubrzo umreti, ali se njen iscelitelj držao svog verovanja da će se ona oporaviti nakon njegovog lečenja„.

Sud je zaključio da bi život te žene verovatno bio duži da je nastavila sa hemoterapijom. Sudija je prihvatio obrazloženje da je žena izrazila jasnu želju da je leči samo iscelitelj.

Prema svedočenju rođaka pokojnice, ona je platila oko 7.500 dolara za ovo alternativno lečenje. Iscelitelj je tvrdio da je ovo bio novac koji je ona ranije pozajmila od njega i onda mu vratila. Sud nije našao odgovarajuće dokaze da ju je finansijski eksploatisao, prenosi norveški Local.