Osnovana Seniorska organizacija Zeleno-levog fronta

Osnovana je autonomna Seniorska organizacija u okviru Zeleno-levog fronta. Koji su ciljevi ove organizacije i šta je predloženo kao njen program?

U okviru Zeleno-levog fronta osnovana je Seniorska organizacija. Ovo je, nakon Autonomnog ženskog fronta, druga autonomna organizacija.

Jedan od ciljeva politike Zeleno-levog fronta jeste da svojim delovanjem obuhvati probleme i potrebe svih građana. Samim tim, teže da obuhvate i probleme svih naraštaja.
A potrebe i probleme seniora najbolje znaju i uočavaju sami pripadnici najstarijih građana.

Na konstitutivnoj sednici izabrani su članovi izvršnih organa Seniorske organizacije.

Za kordinatorku Seniorske organizacije izabrana je Dragana Atoski, a za kordinatora Radoje Stefanović. Za članice i članove Izvršnog odbora izabrani su Jelica Đokić, Petar Pavasović i Dragan Tomić.

Na konstitutivnoj sednici izložene su ideje i predloge za program Seniorske organizacije:

  • otklanjanje zaostajanja visine prosečne penzije u odnosu na prosečnu zaradu
  • vraćanje dela prinudno umanjenih penzija
  • potpuniji obuhvat starijih lica kojima se pruža pomoć u kući
  • finansijska podrška siromašnim starijim licima koja nisu stekla pravo na penziju
  • unapređenje zdravstvene zaštite starijih lica
  • proširenje kapaciteta domova za stara lica i poboljšanje uslova života u tim ustanovama
  • usavršavanje digitalnih znanja starijih građanki i građana
  • doprinos uključivanju starijih građanki i građana u politička, kulturna i sportska zbivanja, kontakti i međusobno druženje starijih..

Zajedno sa ostalim članovima i članicama Zeleno-levog fronta, stariji će se angažovati u predstojećoj izbornoj kampanji. Nastojaće da se što veći broj starijih građana/ki upozna sa programom i vrednostima za koje će se poslanici/ce i odbornici/ce Zeleno-levog fronta zalagati u Skupštini Srbije, Vojvodine, Beograda i drugih gradova i opština.

Posle izbora, Seniorska organizacija će nastojati da se stariji građani redovno informišu o predlozima odluka o kojima će se narodni poslanici i odbornici izjašnjavati i da daju inicijative za donošenje odluka za koje su zainteresovani. Tim putem, Seniorska organizacija će podsticati i podržavati učešće starijih građaki i građana u javnom životu Republike i užih celina u sastavu Srbije.

Izvor i fotografija: Ne da(vi)mo Beograd