Početna Magazin Godine Osećaj sreće je izvor uspeha, a ne obrnuto

Osećaj sreće je izvor uspeha, a ne obrnuto

Psiholog sa Harvarda objašnjava da umesto da razmišljamo o uspehu kao o izvoru sreće, trebalo bi da mislimo o osećaju sreće kao o izvoru uspeha – a osećaj sreće mnogo više zavisi od nas nego što mislimo.

Šon Ejkor kaže da, iako mi možda mislimo da će nam uspeh doneti sreću, istina je, kako je dokazano u ispitivanjima, da nam osećaj sreće donosi više uspeha. Ispostavlja se da mozak radi mnogo bolje kada smo pozitivni, pa nam razvijanje pozitivnog stava omogućava da budemo pametniji i kreativniji.

„Zaključili smo da je optimizam najbolji predskazivač preduzetničkog uspeha zato što omogućava vašem mozgu da opazi više mogućnosti“, kaže Ejkor.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

„Mislimo da ćemo, ako radimo više i postignemo neki poslovni cilj, biti srećniji. Međutim, istraživanje jasno pokazuje da svaki put kada postignete uspeh, vaš mozak promeni sliku toga šta uspeh znači. Zato vi i vaš tim, ukoliko je za vas sreća sa druge strane uspeha, nikada nećete stići do nje. Ali ako povećate svoje nivoe sreće usred izazova – usred potrage za investicijama, usred ekonomske krize – otkrili smo da sve stope uspeha rastu dramatično – svi poslovni rezultati se popravljaju.“

Ono što je dobra vest jeste da je „kulturni mit da mi ne možemo da promenimo svoju sreću“.

Ejkor objašnjava: „Geni su veoma važni za sreću, ali je to zasnovano na kultu proseka. Što znači: ako se prosečna osoba ne bori protiv svojih gena. Dakle, ako ste rođeni sa genima za gojaznost ili pesimizam i ne promenite svoje ponašanje, onda će vaši geni pobediti. Sreća dolazi lakše nekim ljudima, ali je sreća mogućnost za sve ako promenimo svoje ponašanje ili svoj način razmišljanja.“

Malo vežbe za više sreće