Početna Magazin Godine Ekonomija Osavremenite svoj CV

Osavremenite svoj CV

Ukoliko imate dugogodišnje iskustvo, a tražite posao, treba da doterate svoju radnu biografiju. Starije osobe u potrazi za poslom svoj CV treba da doteraju prema opštim pravilima, ali i da vode računa o nekim specifičnim stvarima 

Neki su se pre sticanja uslova za penziju, silom prilika, našli na birou, neki su shvatili da sa penzijom neće moći, neki već dugo čekaju posao… Koji god da je razlog, tek dosta ljudi starijih od 50 godina traži posao. Radnu biografiju – CV treba doterati vodeći računa o nekim specifičnim stvarima. 

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

1. Naglasite relevantne poslovne veštine

Ako prelazite u novu branšu, veoma je važno naglasiti veštine koje se u njoj mogu primeniti. Iako dugogodišnji radnik može imati ogromno iskustvo u jednoj oblasti, važno je igrati na kartu sposobnosti da se lako pređe u drugu.

Treba naglasiti bilo koju novostečenu veštinu ili iskustvo. Ako ste nedavno završili neki kurs, odmah to stavite do znanja. Time pokazujete da obnavljate svoje veštine i ulažete u svoje permanentno obrazovanje. 

2. Zaobiđite datume 

Mnogi stariji kandidati zatrpavaju biografiju sa decenijama prethodnog iskustva. Umesto da se oslanjate na svoje početke, istaknite najnovije i relevantno profesionalno iskustvo. Zaista ne želite da nabrajate niz poslova iz 80-ih i 90-ih. Umesto toga, navedite relevantne poslove na kojima ste radili u protekloj deceniji.

Ako je potrebno da spomenete nešto od pre 15 ili 20 godina, razmislite o tome da u CV ubacite deo „Prethodno radno iskustvo“ gde ćete navesti preduzeće i poziciju na kojoj ste radili, ali bez datuma. Ili započnite sa kratkim opisom svojih kvalifikacija.

Poslodavce uglavnom ne zanima šte ste radili pre 25 ili 30 godina. Ali, ako je to najvažniji posao koji ste radili, potrudite se da nađete načina da to na pravi način saopštite. Na samom početku, sažeto, obuhvatite dugi period radnog iskustva i istaknite bitne stavke, čak iako je to bilo prilično davno.

3. Izbacite zastarele fraze

Promislite dobro i osavremenite opise radnog mesta. Pažljivo birajte termine koje koristite. Nekada prodavac, danas komercijalista ili menadžer prodaje. Nekad šef personala, danas HR manager. Zvuči vam preterano, nacifrano, kao bespotrebno korišćenje tuđica? Setite se da tražite posao i prilagodite se. Koristite termine koji su korišćeni u oglasu preduzeća na čiji se konkurs javljate. Posetite sajt kompanije da se dodatno informišete. Koristite njihove fraze i terminologiju u svom rezimeu.

4. Prilagodite stil

Veoma je važno da stalno imate na umu da vaša radna biografija treba da izgleda kao CV iz 2014. godine. Čak i izbor fonta može da ukaže na vaše godine. Times New Roman je uvek dobar izbor, ali biste mogli da razmislite i o nekom malo modernijem.

Pokažite poslodavcu da ste prisutni online. Dodajte link ka svom LinkedIn profilu (napravite ga obavezno) i napomenite ukoliko ste aktivni na društvenim mrežama kao što su Twitter ili Google Plus. Ako ste zabrinuti zbog negativnog stava prema vašim godinama, ovo je jedan od načina da se sa time borite.

U LinkedIn profil treba da uložite ako ne više, onda barem isto toliko truda kao i u klasični CV. Tako pokazujete da pratite savremene tokove na tržištu rada.