Početna Magazin Godine Umetnost Odlazak u velikom stilu

Odlazak u velikom stilu

Odlazak u velikom stilu

Film „Going in style“ (Odlazak u velikom stilu) snimljen 1979. godine govori o trojici starih ljudi koji stanuju zajedno jer nemaju dovoljno novca, a dane provode hraneći golubove na klupi u parku.

Jedan od njih dolazi na ideju da opljačkaju banku u kojoj podižu svoje čekove. Nije reč o novcu, već o davanju smisla njihovim životima.

Amaterski, prerušeni u trojicu Gručo Marksa, oni uspevaju da opljačkaju novac. Nažalost, od preteranog uzbuđenja, nakon pljačke jedan od njih umire od srčanog udara. Dvojica prijatelja, nakon sahrane, odlaze u Las Vegas gde na kocki udvostručuju zaradu.

Odmah se vraćaju za Njujork gde u snu umire još jedan. Poslednji rešava da celu sumu da nećaku pokojnog prijatelja, ali ga zaklinje da ništa nikome ne kaže. Pošto ga uhapse, on prizna sve policiji, ali odbija da kaže gde je novac.

Prijateljevom nećaku koji dolazi u posetu objašnjava da u zatvoru ima mnogo bolje uslove za život, a da mu je život zbog monotonosti inače izgledao kao zatvor. Reditelj filma je Martin Brest, a uloge Džoa, Ala i Vilija maestralno su odigrali velikani Džordž Berns (George Burns), Art Karni (Art Carney) i Li Strasberg (Lee Strasberg).