Početna Magazin Godine Društvo Notari: Tarife javnih beležnika – „Odokativno“ po džepu građana

Notari: Tarife javnih beležnika – „Odokativno“ po džepu građana

Zakonom koji je predložilo Ministarstvo pravde, notarima je dat monopol. a očigledno je da je visina naknada određena tako da ne odražava stvarne troškove pružanja usluge…

Nepunih mesec dana od kada su u Srbiji počeli sa radom javni beležnici (notari), cene njihovih usluga ispostavile su se nekoliko puta veće nego što su građani ranije morali da plaćaju, pa se već najavljuje smanjenje od čak 60 odsto! Ovo nije prošlo neprimećeno baš kod svih medija:

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Tim povodom oglasila se organizacija Transparentnost Srbija koja kaže da je „zakonom koji je predložilo Ministarstvo pravde, notarima dat monopol“, a da se „ministar pravde koji je odredio previsoke javnobeležničke tarife, sada se u medijima pojavljuje kao spasilac i inicira smanjenje tarifa jer je prepoznao nezadovoljstvo građana“. Organizacija se poziva na Večernje novosti koje pišu:

– Na predlog ministra Nikole Selakovića, Javnobeležnička komora ponovo razmotrila tarife za nagrade notarima kad su u pitanju založne izjave. Zaključeno je da one ubuduće treba da iznose 40 odsto dosadašnje vrednosti. To, praktično, znači da bi najjeftinija naknada ubuduće bila 3.600, a ne 9.000 dinara. Naravno, uz dodatih 20 odsto PDV.

– U Ministarstvu je Novostima rečeno da je ministar sagledao početak rada javnih beležnika, koji su startovali 1. septembra 2014. godine, i prepoznao nezadovoljstvo građana velikim tarifama kada žele da uzmu stambeni kredit. Naime, sastavljanje i overa založne izjave s uvođenjem notarijata poskupela je 45 puta, jer je do tada cena tog dokumenta koji se parafirao u sudu bila 550 dinara na sve iznose stambenih zajmova. Sada ona zavisi od visine stambene pozajmice – što je veći kredit i založna izjava je skuplja“.

U svom komentaru, Transparentnost Srbija kaže da je „ovu vest nemoguće proveriti na zvaničnim sajtovima – kod Ministarstva pravde nema vesti o ovom događaju a Komora javnih beležnika ili uopšte nema sajt ili je on nepoznat Google-u“.

– Očigledno je da je visina naknada određena tako da ne odražava stvarne troškove pružanja usluge. Da je drugačije, niko razuman ne bi pristao da mu se naknada za taj posao više nego prepolovi.

– Naizgled, reč je o tipičnoj i sasvim očekivanoj posledici monopola, to jest novonastale situacije u kojoj ne postoji mogućnost da se overa izvrši na drugom mestu, po manjoj ceni, pa čak ni da se sami beležnici nadmeću međusobno na tržištu. Tu se pojavljuje Ministar pravde, zbog čijeg autoriteta, Komora preispituje svoju odluku i umanjuje nadoknade – kaže Transparentnost Srbija i dodaju:

– Međutim, stvari stoje drugačije, makar ako je gledati po zakonu. Zakon o javnom beležništvu, u članu 135, propisuje sledeće: „Javnobeležničku tarifu utvrđuje ministar po pribavljenom mišljenju Komore“. Dakle, cene ne određuje Komora na predlog ministra ili bilo kog drugog, već upravo suprotno – ministar pravde je taj koji određuje kolike će biti beležničke tarife, i pre toga je jedino dužan da pribavi mišljenje Komore (ne čak ni obavezujuću saglasnost)!

– Da stvar bude gora, visoke tarife nisu određene odavno, na osnovu nekih parametara koji su u međuvremenu zastareli. Naprotiv, odluka o aktuelnim tarifama je objavljena u Službenom glasniku RS, broj 91/2014 od 29/08/2014, pre manje od mesec dana!