Početna Magazin Godine Društvo SAD: Šta će starima milioni?

SAD: Šta će starima milioni?

Samo u martu 2014. godine, u SAD, optuženo je četvoro ljudi koji su ukrali više od 2,4 miliona dolara od deset žrtava starosti od 80 do 100 godina.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Međutim, ono što posebno brine, jesu detalji slučajeva, odnosno činjenica da su se nepovezane krađe odigravale pod okriljem sistema zaštite žrtava.

Jedna od optuženih je 62-godišnja advokatica, specijalista za pravo starijih, koju je svojevremeno sud odredio kao zaštitnika prava starih koji ne mogu da se staraju o sebi, i kao upravnika njihove imovine. Drugi optuženi je 57-godišnji socijalni radnik koji je pružao usluge starima u njihovim stanovima.

Dodatno, pitanje je da li bi ovi slučajevi dobili pažnju pravosuđa da nije bilo nekoliko građana koji su godinama tražili pravdu uz, ispostaviće se, opravdane sumnje u zloupotrebu položaja.

Samo jednoj 95-godišnjoj starici uzeto je preko 600.000 dolara, i to praktično pod okriljem sistema koji je trebalo da je zaštiti upravo od ovakvih stvari.

Komentar Penzina: Najčešći komentar na ovu vest bio bi „Šta će starima milioni?“. Međutim, postavlja se pitanje koliko će ovakvih slučajeva biti sredinom 21. veka kada generacije koje su se posvetile karijeri i „slobodnom životu“ na uštrb porodice, dođu u pozne godine sa novcima koje su pošteno zaradile? Da li ćemo i tada reći „Šta će nam milioni?“, ili bismo ipak voleli da nas sistem štiti, bez obzira na naše životne odluke i naše realne potrebe?