Početna Magazin Godine Ekonomija Oni koji pune budžet moraju biti u centru svega

Oni koji pune budžet moraju biti u centru svega

Prof. dr Radivoje Mitrović za današnju Politiku piše o alternativi predloženog plana ekonomskih reformi. Postojeći plan reformi dovešće do većeg zapošljavanja, ali ono nije dovoljno.

Prof. Mitrović smatra da je koncept reformi u osnovi pogrešan jer je zasnovan na stranim, a ne domaćim investicijama. Strani investitori imaju svoje ciljeve, a nama će ostati samo kolateralna dobit.

Sa druge strane, domaći investitori, koji su godinama bili diskriminisani, posebno u odnosu na strane investitore, imaju drugačije ciljeve i interese – kratkoročno zbog sebe, dugoročno zbog svoje dece.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Nema upravljačke elite koja razume da rezultate ne može dati nijedno rešenje koje u setu podsticajnih mera za oporavak ne uključuje relevantne predstavnike nauke. A srpski poreski obveznici finansiraju više od 11.000 naučnih istraživača, od kojih velika većina ima međunarodno priznate rezultate.

Oni koji danas pune budžet moraju biti u centru svega. „Njima moramo sve da podredimo. I pravne norme i ekonomske podsticaje. Oni bi postali istinski generatori razvoja. Oni su suština. A strani investitori su dodatni kolateralni vetar u leđa. I pravi konkurenti. Dobitnici će biti građani Srbije. Oni su centar, a ne kolateral.“