Početna Magazin Godine Ekonomija Oni koji pune budžet moraju biti u centru svega

Oni koji pune budžet moraju biti u centru svega

Prof. dr Radivoje Mitrović za današnju Politiku piše o alternativi predloženog plana ekonomskih reformi. Postojeći plan reformi dovešće do većeg zapošljavanja, ali ono nije dovoljno.

Prof. Mitrović smatra da je koncept reformi u osnovi pogrešan jer je zasnovan na stranim, a ne domaćim investicijama. Strani investitori imaju svoje ciljeve, a nama će ostati samo kolateralna dobit.

Sa druge strane, domaći investitori, koji su godinama bili diskriminisani, posebno u odnosu na strane investitore, imaju drugačije ciljeve i interese – kratkoročno zbog sebe, dugoročno zbog svoje dece.

Nema upravljačke elite koja razume da rezultate ne može dati nijedno rešenje koje u setu podsticajnih mera za oporavak ne uključuje relevantne predstavnike nauke. A srpski poreski obveznici finansiraju više od 11.000 naučnih istraživača, od kojih velika većina ima međunarodno priznate rezultate.

Oni koji danas pune budžet moraju biti u centru svega. „Njima moramo sve da podredimo. I pravne norme i ekonomske podsticaje. Oni bi postali istinski generatori razvoja. Oni su suština. A strani investitori su dodatni kolateralni vetar u leđa. I pravi konkurenti. Dobitnici će biti građani Srbije. Oni su centar, a ne kolateral.“