Ekonomija Magazin Godine Srbija

Oni koji pune budžet moraju biti u centru svega

Prof. dr Radivoje Mitrović za današnju Politiku piše o alternativi predloženog plana ekonomskih reformi. Postojeći plan reformi dovešće do većeg zapošljavanja, ali ono nije dovoljno.

Prof. Mitrović smatra da je koncept reformi u osnovi pogrešan jer je zasnovan na stranim, a ne domaćim investicijama. Strani investitori imaju svoje ciljeve, a nama će ostati samo kolateralna dobit.

Sa druge strane, domaći investitori, koji su godinama bili diskriminisani, posebno u odnosu na strane investitore, imaju drugačije ciljeve i interese – kratkoročno zbog sebe, dugoročno zbog svoje dece.

Nema upravljačke elite koja razume da rezultate ne može dati nijedno rešenje koje u setu podsticajnih mera za oporavak ne uključuje relevantne predstavnike nauke. A srpski poreski obveznici finansiraju više od 11.000 naučnih istraživača, od kojih velika većina ima međunarodno priznate rezultate.

Oni koji danas pune budžet moraju biti u centru svega. “Njima moramo sve da podredimo. I pravne norme i ekonomske podsticaje. Oni bi postali istinski generatori razvoja. Oni su suština. A strani investitori su dodatni kolateralni vetar u leđa. I pravi konkurenti. Dobitnici će biti građani Srbije. Oni su centar, a ne kolateral.”

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Add Comment

Click here to post a comment

portal Penzin

Vaš oglas na Penzinu

February 2018
M T W T F S S
« Jan    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728  

Povezane teme na Penzinu

Linkovi ispod nisu reklame već povezane teme (tagovi, naslovi, itd) sa Penzina koje Gugl prepoznaje kao srodne tekstu koji trenutno čitate...