Početna Magazin Godine Ekonomija Hrvatska: 315.000 blokiranih računa građana

Hrvatska: 315.000 blokiranih računa građana

U Hrvatskoj oko 315.000 građana ima blokirane račune, od čega je 220.000 bez posla, pa će teško ili nikako platiti dugove.

Država će pokušati da reši problem donošenjem zakona o stečaju građana ili posebnim zakonom kojim bi se regulisao otpis duga prema državi i državnim preduzećima koje građani imaju, ali i poreskim olakšicama koje će država ponuditi bankama ako otpišu deo duga građanima čiji su računi u blokadi.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Takvu mogućnost kojom se rešava pitanje duga građana ima ili je priprema većina zemalja Evropske unije, u kojima se pokazalo da s godinama krize raste broj građana sa blokiranim računima.

Tako se, na primer, građani u Velikoj Britaniji mogu prijaviti za postupak otpisa duga do 15.000 funti, iz čega su izuzeti studentski krediti ili plaćanje alimentacije. Međutim, za oproštaj duga ne mogu se prijaviti oni kojima mesečno ostale 50 funti nakon plaćanja životnih troškova ili ako imaju štednju ili imovinu vredniju od 300 funti. 

Preliminarna provera hrvatskih dužnika pokazala je i to da je u blokadi više od 17.000 građana koji su stariji od 65 godina i koji nemaju šansu da ponovnim nalaženjem posla zarade dodatni novac koji bi ih izvukao iz blokade.